Se mai întâmplă ca vreo altă femeie să pună ochii pe partenerul tău și să încerce să-l cucerească, fie că ești, fie că nu ești atentă. Părerea mea este că ar fi mai bine să nu stai tot timpul în gardă, pentru că pierzi din autenticitatea clipelor petrecute cu iubitul tău. Te vei concentra pe posibila lui aventură în loc să te concentrezi pe relația ta cu el”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Observă fără să reacționezi

Să zicem că ești cu soțul tău la o petrecere și una din invitate flirtează cu el. Probabil că primul impuls ar fi să reacționezi cumva, dar mai bine te stăpânești. Întâi și întâi, ar trebui să observi bine. Poate nici nu se întâmplă asta, ci doar ți se pare. În al doilea rând, contează și răspunsul lui: dacă el o ignoră, ea poate să încerce cât vrea, iar tu poți sta liniștită. În cazul în care alegi să faci o scenă, transmiți mesajul că ești nesigură pe fidelitatea partenerului tău. Poate fi și o undă verde pentru ea, dar și un afront adus lui. Tensiunea poate crește și relația ta va avea de suferit.

Împrietenește-te cu ea

Și în situația în care nu e doar un episod izolat, ci există o femeie care tot încearcă să îți „agațe” iubitul, apare în locuri în care sunteți amândoi sau doar el, ar trebui să-ți păstrezi calmul. Nu te grăbi cu acuzațiile și verifică dacă nu cumva sunt doar coincidențe. Fii prietenoasă cu ea. Acest sfat poate părea ciudat, dar este mai bine să o cunoști îndeaproape. Dacă este o persoană rezonabilă și acționează doar inconștient din obișnuința de a flirta, îi poți spune ce te deranjează pentru ca să înceteze. Îi mai poți transmite acest mesaj printr-o prietenă comună. Dacă nu e cazul de confidențe, oricum este bine să o ții sub observație. Încearcă și să înțelegi de ce acționează așa. Nu înseamnă să devii cea mai bună amică a ei sau să îi plângi de milă, dar vei fi mai liniștită atunci când îi vei înțelege motivația. De obicei, are și ea ceva probleme, altfel ar căuta pe cineva liber cu care poate avea o relație.

Vorbește cu el

În același timp, vorbește cu soțul tău și spune-i temerile tale. E foarte important să nu îl acuzi și să nu aveți discuția asta la nervi. Vezi ce părere are el. Poate că a văzut și el încercarea de a flirta sau poate nu a remarcat nimic. Este foarte importantă încrederea într-o relație. Fără să fii naivă, arată că te bazezi pe partenerul tău și că nu îl crezi capabil să te înșele la orice pas. O astfel de atitudine cimentează legătura voastră, pe când gelozia și certurile constante o erodează.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Nu este o luptă

Nu ar trebui să te gândești la ce trebui să faci pentru a-l păstra, pentru că nu e ste o luptă. Singurul lucru care ar avea efect într-o situație ca asta este să reușești să-i captezi atenția soțului tău prin modul în care ai făcut-o la începutul relației voastre: fii feminină, drăgăstoasă, calmă, veselă, disponibilă. Nu-i face reproșuri dacă îl caută vreo «domniță». În măsura în care el pare interesat de ispită, atrage-i atenția discret și delicat că poate pierde «vrabia» din mână. Dacă discutăm de cazul în care doar stai și îl pândești să vezi ce face și să îl prinzi când a călcat strâmb, s-ar putea ca peste ceva timp, când este deja prea târziu, să regreți că ai stat cu mâinile în sân și n-ai făcut nimic.”

 

Sursa foto: audrey_sel / flickr.com