Care pot fi motivele?

Pentru a ști cum să previi sau să te comporți cât mai bine într-o astfel de situație, ar trebui să afli, mai întâi, care sunt motivele. Acestea ar putea fi:
►Frica: poate a făcut vreo boacănă și îi este frică de reacția ta. Ar trebui să te întrebi: îi impui reguli prea stricte? Te enervezi ușor atunci când descoperi că a făcut ceva și reacționezi urât?
►Vrea să protejeze o altă persoană.
► Are multă fantezie, iar adevărul i se pare plictisitor.
► Simte nevoia să primească mai multă atenție.

Cum ar fi bine să reacționezi

Normal că ești supărată atunci când descoperi că micuțul tău te-a mințit. Și, de obicei, faptul că a spus un neadevăr este legat de vreo boacănă pe care vrea să o acopere. La început, încearcă să te calmezi, pentru că, dacă tu vei fi foarte nervoasă, ar putea să dea înapoi și să încerce să-și acopere fapta cu noi minciuni. Ai putea să îi spui: „sunt supărată că ai spart vaza, dar și mai supărată sunt că m-ai mințit”. Astfel, copilul va înțelege că este mai bine să îți mărturisească adevărul.
Explică-i că este bine ca cei din jur să știe că se pot baza pe tine și pe ceea ce le spui. Pe lângă aceasta, trebuie să fii tu un exemplu: să nu spui neadevăruri în fața lui sau să nu îl pui chiar tu să mintă. De exemplu, nu îl îndemna să spună că nu ești acasă, dacă nu vrei să te găsească vreo vecină. Altfel, va înțelege că este în regulă să minți în anumite situații, iar care vor fi acelea, va decide chiar el.

Semne că te minte

► roșește;
► clipește foarte des sau încearcă să nu clipească deloc;
► își frământă mâinile;
► este încurcat, nu știe ce să-ți răspundă când îl întrebi;
► se bâlbâie, chiar dacă nu face asta de obicei;
► ține privirea în jos și evită să te privească în ochi;
► îi transpiră mâinile;
► respiră greu și sacadat;
► își umezește des buzele;
► repetă ceea ce îi spui tu;
► vorbește mai mult și mai repede, dă foarte multe detalii, unele contradictorii;
► tonul vocii i se schimbă – vorbește fie mai încet ca de obicei, fie mai tare.

Photo credit: daveparker / Foter / CC BY