Echilibru între „da” și „nu”

La întrebările când începi să-l lași singur acasă, să iasă cu prietenii sau să rămână peste noapte la o petrecere nu există un răspuns clar. Depinde de maturitatea copilului sau de cum s-a comportat până acum. Vezi dacă a dovedit sau nu că știe să facă alegerile cele mai bune și ce prieteni are. Uneori te mai poți înșela – adică să ai prea multă încredere în el sau prea puțină. Atunci când îi interzici ceva explică-i de ce faci asta și care sunt pericolele. În mod ciudat, el se va bucura, pentru că, în caz contrar va crede că nu te interesează viața lui. Chiar dacă protestează și pare nemulțumit, copilul se simte bine atunci când vede că părinților nu le este chiar indiferent ce face.

Responsabilitate dovedită

Nu exagera totuși cu limitările pentru că altfel este posibil să se revolte sau să ajungă la maturitate mult prea dependent de părinți. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu te sfătuiește „să îi acorzi copilului treptat libertate, dar și sarcini în plus. Cu cât mai de timpuriu, cu atât mai bine, pentru că în felul acesta va putea să-și construiască o independență proprie, care diferă mult de aceea pe care și-o câștigă prin revoltă”. Pentru a avea mai mută libertate este nevoie de responsabilitate. Aceasta se învață pas cu pas și este nevoie de situații în care să hotărască singur ce are de făcut și să ia decizii.
Înainte de a fi lăsat să se descurce prin forțe proprii, ar trebui să știi că are abilitățile necesare. De exemplu, atunci când mergeți în oraș, lasă-l pe el să îți arate drumul. În plus, ar trebui să știe care sunt pericolele la care se poate expune și să le evite, să nu intre în vorbă cu oricine sau să devieze de la traseu.

Din greșeli se învață

Este bine să-l încurajezi să ia decizii proprii, pe care apoi să le respecte. Îl vei lăsa să experimenteze și să afle ce înseamnă să suporți consecințele unei opțiuni greșite. Bineînțeles, nu îl vei lăsa să facă erori fatale, ci doar unele cu consecințe neplăcute poate, dar nu dezastruoase. Dar astfel își va dezvolta înțelepciunea de a alege din mai multe opțiuni pe cea mai bună și va afla pe pielea lui că libertatea vine la pachet cu răspunderea pentru faptele tale.
Dacă ai tendința să-l cocoloșești și să-l ferești de orice rău, să știi că nu îi faci o favoare copilului. Îi vei inhiba abilitatea de a lua decizii. Fie va rămâne în preajma ta și nu va fi independent, fie se va revolta.

INDEPENDENȚĂ CÂȘTIGATĂ

„Independența nu se oferă și nu se câștigă. Ea trebuie construită. Cu atât mai mult în cazul copiilor. Mulți cred că a da libertate copiilor înseamnă a-i lasa să facă orice doresc. Dar nu este asa. De exemplu, în educația Montessori, alegerea liberă presupune niște limite clare și ferme. Este important să acorzi celui mic maximum de libertate în funcție de stadiul său de dezvoltare. Pentru a reuși acest lucru, nu trebuie limitat, dar nici suprasolicitat prin acordarea unui spațiu prea mare.”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

 

Sursă foto: 123rf.com