Dacă stai bine să te gândești și încerci să îți aduci aminte de copilărie, apar și lucruri pe care le considerai pe atunci mai puțin bune. Nu îți plăcea că tu trebuia tot timpul să faci ce vor cei mari, că nu puteai pleca oriunde dorești, că nu puteai să stai peste noapte la o petrecere, să îți vopsești părul și lista poate continua. Mai ales când ajunge adolescent, tânărul se uitî în oglindă și vede că începe să semene din ce în ce în ce mai mult cu un adult, a învățat multe despre viață și, bineînțeles, crede că le știe pe toate. Abia aștepată să se avânte cât mai mult și – când colo – se izbește de interdicțiile părinților care „nu înțeleg că este deja matur!”.

Frustrări și limitări

Poate nu ai să crezi, dar le este greu și prichindeilor de vârsta grădiniței sau a școlii primare. Ei ar vrea să fie stăpânii lumii și, când colo, apar tot felul de limitări: „nu ai voie să…”, „nu pune mâna pe…”, „să nu te prind că…!” etc. De aceea, e nevoie și de situații în care cel mic să aibă această putere, un timp în care rolurile să fie inversate și el să poată deține controlul. Jocul este un astfel de prilej. Pretinde și singur sau față de frați ori prieteni că este mamă sau tată și „are grijă” de păpuși sau de alți amici. Dar ce-ar fi să facă asta cu tine, iar tu să fii în rolul lui? Bineînțeles, asta doar așa într-o seară în care vă distrați un pic și nu zi de zi sau când, de exemplu, are de făcut teme. Nu te scuza că nu ai timp sau că nu te va mai lua în serios după aceea. Micuțul tău are nevoie să petreacă alături de tine momente în care atenția ta să fie 100 % concentrată pe el și în care să vă jucați împreună.

Inversarea rolurilor

Deci, propune-i jocul de-a mama și copilul și inversați rolurile. Vei avea surpriza că știe foarte bine ce este bine și ce este rău. Nu te va lăsa să te bagi într-un bucluc și îți va spune să te speli seara pe dinți. Va reuși să scape de anumite frici pe care le are dacă știi cum să îl îndrumi, dar și să-l lași singur să găsească rezolvare unor probleme. De exemplu, dacă îi este teamă de întuneric, fii tu fetița și spune-i „mămicii” că nu vrea să doarmă singură și vrea să fie lumina aprinsă că altfel vin monștrii. Vei vedea că micuța va intra foarte serios în rolul ei de părinte și îți va da cele mai bune sfaturi pe care veți încerca să le aplicați apoi și în cazul ei. Apoi, după ce s-a terminat cu joaca, s-ar putea să ai surpriza că nu îi mai este teamă să doarmă cu lumina stinsă sau că te va înțelege mai bine și va protesta mai puțin atunci când îi vei spune să facă ceva anume.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu tel: 0721.046.829

Joaca, importantă pentru dezvoltare

Jocul de rol este foarte important pentru dezvoltarea copiilor. A te pune «în papucii celuilalt» te face să vezi lucrurile și altfel, să gândești din altă perspectivă și îți oferă o alternativă. La copii este mai ușor, mai distractiv și este chiar foarte util. Se știe că cei mici învață mai ales prin imitație și prin experiență directă. Nu întâmplător poți vedea o fetiță dezordonată care joacă rol de mamă și își ceartă frățiorii că nu și-au strâns lucrurile. Jocul de rol îmbunătățește abilitatea de a comunica a copilului, îl învață să aibă calități de lider, îi stimulează imaginația și îi dezvoltă abilități sociale (îl învață să relaționeze).

Photo credit: OakleyOriginals / Foter / CC BY