Situația aceasta nu mai este la fel de răspândită ca înainte de 2008-2009 (începutul crizei). În prezent, femeile își găsesc mai repede de lucru decât bărbații, chiar dacă sunt mai prost plătite. Și în condițiile economice de acum, aproape nicio familie nu poate renunța la un venit în plus, cât de mic ar fi el. Dar, dacă te afli totuși în această situație și tu vrei să te angajezi, psihologul Cristina Ion-Rădulescu îți spune ce trebuie să faci ca să îți îndeplinești scopurile fără să riști o ceartă în familie.

Identifică motivația lui

Dacă el insistă să stai acasă, este important să știi care sunt cauzele pentru care el își dorește asta. De cele mai multe ori, bărbații nu știu cum să-și gestioneze gelozia care le dă târcoale sau, pur și simplu, se simt inutili în familia pe care cred că ar trebui să o întrețină fără niciun ajutor de la altcineva, nici chiar de la nevastă. Dacă are astfel de prejudecăți este mai greu de convins. Îi va fi aproape imposibil să treacă peste modele pe care le are din copilărie. Un alt motiv pentru care ar putea vrea asta este că nu crede că s-ar descurca la treburile casnice. Dacă tu ai avea serviciu, el ar trebui să te mai ajute și, fie nu știe, nu poate sau, pur și simplu, nu vrea…”, remarcă psihologul.

Spune-i de ce vrei să lucrezi

În funcție de cauza pe care ar identificat-o, poți să îți găsești argumentele potrivite în favoarea dorinței tale. Explică-i și lui de ce vrei tu să lucrezi. Bineînțeles că un venit în plus nu v-ar strica. E motivația cea mai des întâlnită. Poate unele femei chiar ar prefera să stea acasă și să-și educe copiii, dar nu își permit. În plus, dacă îți găsești un serviciu interesant care să îți pună în valoare calitățile, te vei simți mai fericită și asta se va vedea și în relația voastră de cuplu. Sigur ai un talent, dacă nu mai multe, și nu ar fi bine să-l irosești. În cazul în care banii nu sunt o problemă în casa voastră, fii selectivă cu postul pe care îl alegi și nu face decât ceea ce îți place foarte mult. De asemenea, ai putea să îți alegi un job part-time, așa că să îl poți împăca și pe el. Astfel, va vedea că ai bunăvoință să ajungeți la o soluție de compromis. Poți să-i amintești și că vremurile și mentalitățile s-au schimbat și nu poate merge împotriva curentului.

Învață să te descurci singură

Pe de altă parte, există și o parte mai întunecată a situației în care tu alegi să-i faci pe plac și să nu muncești. Chiar dacă între voi nu vor fi probleme și el va fi dispus să te întrețină toată viața, se pot întâmpla accidente sau poate ajunge într-o bună zi și el în șomaj. Atunci va fi foarte greu pentru întreaga familie. În plus, mai sunt și cazuri în care soția a renunțat la serviciu și a fost alături de el, dar la un momentdat, soțul a părăsit-o lăsând-o fără prea mari șanse să se întrețină singură. După ani de zile departe de piața muncii va fi foarte greu să îți mai găsești ceva.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Nu-i da motive de gelozie

”Oricare ar fi cauza, arată-i că ai fi mai fericită și, implicit, mai atentă cu el, dacă ți-ar permite să lucrezi. Dă-i voie să te viziteze la serviciu sau ieși în pauza de masă cu el, dacă este posibil. Prezintă-l colegilor tăi și povestește-i ce faci la birou, astfel încât să capete siguranță. Argumentul tău principal va fi totuși că un venit în plus se va simți la buget și desigur acest fapt va îmbunătăți relația voastră. Dacă el este gelos, caută să nu-i dai motive: nu ieși fără el cu colegii în afara programului. Începutul e greu, dar se va obișnui.”

 

Sursa foto: Brian Henry Thompson / flickr.com