Problemele materiale vă țin împreună

De obicei, majoritatea cuplurilor care continuă să coabiteze fac asta pentru că nu au de ales, pentru că nu au banii necesari să aibă fi ecare casa lui. „Partenerii sunt puși într-o situație difi cilă, sensibilă și complexă, în care nu se pot despărți complet de trecut”, constată Tedy Creștin și adaugă: „majoritatea divorțurilor generează frustrare și resentimente, cel puțin pentru unul dintre soți. În unele cazuri fericite, cei doi reușesc să nu amintească trecutul și să transforme fosta căsnicie într-o prietenie, însă sunt desti de puțini care reușesc asta. Iar dacă locuiesc împreună, sunt practic siliți de conjunctură să transforme legătura lor dacă nu într-o amiciție, măcar într-o relație socială funcțională. Consider că cel mai important lucru pentru cei doi este să stabilească reguli clare de conviețuire, pe care să le respecte indiferent de ceea ce se întâmplă pe parcurs”, spune psihoterapeutul, care se teme că „frustrările sau resentimentele din trecut vor invada legătura din prezent și se poate ajunge la confl icte verbale sau chiar fi zice”.

Avantaje și dezavantaje

Totuși, „conviețuirea poate duce și la o cicatrizare mai rapidă a rănilor sufl etești”, observă psihoterapeutul. Astfel, cei doi pot ajunge să aibă o relație mai bună decât cea din timpul căsniciei, pentru că sunt nevoiți să coopereze pentru a supraviețui. Totodată, așteptările sunt altele. Atunci când erau căsătoriți, își doreai multe lucuri de la partener și de multe ori voiau ca el să fi e perfect, iar el avea aceleași așteptări. De aici și până la cicăleala și nemulțumirea continuă nu era decât un pas. Dar, după divorț, nu mai există atâtea pretenții, iar conviețuirea poate fi pașnică. Există cupluri care s-au împăcat în această ipostază. Însă, de cele mai multe ori, nu se ajunge la asta. Tensiunile apar și din faptul că doar unul a inițiat despărțirea, iar celălalt poate își dorea să continue relația. Acesta se simte frustrat și poate încerca să se împace, iar uneori ajunge să fi e agresiv. În aceste condiții, să stați împreună pe termen lung va fi un adevărat coșmar, dacă nu chiar o misiune imposibilă.

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

Cazuri fericite

„Dacă unul dintre parteneri și-a găsit pe altcineva și celălalt nu are pe nimeni, este foarte dificil ca ei să continue să coabiteze. Pot exista scene de gelozie sau de invidie între foștii soți, certuri, reproșuri sau mici răzbunări, care pot duce la o puternică presiune pe noul cuplu. Am cunoscut la cabinet o familie divorțată, silită să conviețuiască o perioadă mai lungă. Una din regulile stabilite în comun a fost de a nu aduce noii iubți acasă, pentru a nu crea tensiune în mod inutil. Au stabilit reguli comune (ex. împărțirea cheltuielilor de întreținere, separarea lucrurilor sau respectarea unui program comun de odihnă și distracții) care i-au ajutat să locuiască împreună încă un an și jumătate și să își consolideze o amiciție funcțională. În final, și-au găsit fiecare pe altcineva și au decis că nu are rost să se mai împace, iar unul dintre ei s-a mutat în altă parte. Însă perioada de timp în care au locuit împreună le-a arătat că se pot baza unul pe celălalt și că pot rămâne amici, chiar dacă mariajul lor nu a fost ceea ce au visat la început.”