Chiar dacă ai putea numi zeci de pericole de care te temi, psihologii sunt de părere că soluția este una singură: un adolescent cu o bună părere despre el însuși nu se va lăsa tentat de droguri, relații nepotrivite și nu va deveni violent. Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Mai ales la această vârstă, nesiguranța poate să pună stăpânire pe el. Ce ar fi de făcut?

  • Fii un model pentru el

Adolescentul are nevoie de modele. Sigur, cu timpul își va dori să se îndepărteze de voi și își va alege altele. Dar depinde de voi, de tine și de soțul tău can reperele pe care le are să fie bune. Se știe că cei mici își imită părinții în primii ani de viață. Dacă voi nu aveți dependențe și comportamente distructive cel mai probabil nu va avea nici el. Dacă are o educație solidă în familie și vede, cu precădere, lucruri bune în jurul său, așa va face și el.

  • Acordă-i dragoste necondiționată

Un copil care știe că este iubit se va dezvolta armonios și nu va căuta satisfacție în droguri sau comportamente distructive. Asta nu înseamnă răsfăț sau doar cadouri și bunuri materiale scumpe care să suplinească faptul că nu îi acordați timp. Adolescentula are nevoie ca voi să fiți prezenți în viața lui, să vorbiți, să știe că se poate baza pe voi. Totuși, va fi mai greu să aveți o relație apropiată, dacă nu i-ai acordat atenție suficientă încă din copilărie.

  • Regulile arată că îl iubești

Chiar dacă adolescentul tău pare că a declarat război fățiș tuturor regulilor, are nevoie de ele. Acestea îi vor arăta chiar că îl iubești și te gândești la el. Cu toate acestea, nu fii prea strictă, impunându-i limite greu de îndeplinit. Exlică-i de ce îi interzici ceva. Dacă îți înțelege motivația, va accepta mai ușor ceea ce îi spui.

  • Acordă-i încrederea ta

Dacă nu îi lași și momente libere, lucruri pe care să le aleagă singur și o anume libertate, adolescentul va încerca cu tot dinadinsul să le cucerească sau… să le „fure”. Și așa va ajunge să se ferească de tine și să facă lucruri reprobabile. De exemplu, nu îi spune că nu îți plac prietenii lui și că îi interzici să se întâlnească cu ei. În schimb, îi poți invita pe aceștia la tine acasă, pentru a-i cunoaște mai bine.

Un punct de vedere duhovnicesc

Preotul Mihai-Andrei Aldea, el însuși tată a trei copii, este de părere că „toate greşelile de educaţie provin dintr-o gândire de termen scurt. Fiecare părinte de azi care îşi creşte copilul greşit face asta pentru că îl creşte pentru el însuşi. El nu se gândeşte că şi copilul va trebui, la un momentdat, să-şi crească copiii. Se poartă ca şi cum copilul lui ar trebui să fie ultimul om din lume: să o ducă bine, să nu-i pese de nimic, să fie egoist… Şi apoi se miră că acest copil al lui este nefericit şi o ia pe căi greșite. În clipa în care ai o gândire care priveşte peste generaţii, ştii de ce exişti şi rosturile tale sunt adânci, puternice şi atunci poţi să dai mai departe o moştenire copiilor şi urmaşilor tăi. Îi creștem cu gândirea acesta să ne mântuim şi să ne sfinţim noi, dar privirea noastră trebuie să cuprindă şi copiii copiilor noştri. Dacă îi creştem aşa ei ştiu că au un rost în viață. Altfel, dacă nu știe că trăiește pentru un scop mai înalt, este uşor prins şi de etnobotanice, găşti, anturaje și este purtat de valuri în toate părţile. În clipa în care el ştie că are o răspundere şi se gândește că va avea și el, la rândul lui copii și va trebui să-i crească bine astfel încât și aceștia să se gândească la urmașii lor, atunci toate lucrurile sunt altfel. El este un om mai matur, care priveşte în jur mai liber. Nu este dependent de orice mână de ajutor care i se întinde, pentru că nu este un neputincios şi știe că are o familie pe care se poate baza. Un copil care este crescut ca un însingurat este foarte uşor să fie prins de anturaje şi de alte lucruri. Pe când cineva care ştie că are strămoşi în spate şi urmaşi înainte este foarte greu de influenţat, de păcălit.”

Sursa foto: flickr.com