Hormonii au un cuvânt de spus atunci când alegi partenerul, dar și atunci când încerci să menții o relație. Mai ales femeile sunt influențate de echilibrul precar al progesteronului și estrogenului din corpul lor.

E deja cunoscut, din când în când, furtunile hormonale vin asupra noastră, mai mici sau mai mari, mai ușor de trecut sau nu. Anumite femei trec fără probleme peste perioada premenstruală, dar pentru multe aceasta este un chin. Nu e vorba doar de dureri, ci și de stări de nervozitate, depresii etc. În plus, ritmul sexual nu este întotdeauna identic cu al partenerul și de aici apar probleme în cuplu.

Sprijin din partea partenerului

„Din păcate, mulți bărbați consideră încă sindromul premenstrual ca fiind o invenție și tind să-și trateze partenerele ca atare, în loc să încerce să le înțeleagă și să le sprijine în cele câteva zile ce preced menstruația”, remarcă Valentin Pescaru, psiholog și sexolog. „Ei ar trebui să ofere mai multă atenție, înțelegere, sprijin în activitățile curente, calm”. Specialistul le sugerează femeilor aflate în această situație „ sa-si informeze partenerul, să-l educe în acest sens, astfel încât el să realizeze că nu este o invenție și că depinde de el ca ea să treacă mai ușor peste zilele respective”.O altă problemă care poate apărea este ca bărbatul să ia totul personal, să creadă că el este cauza nemulțumirilor. Și de aceea trebuie să-i explici cu sinceritate ceea ce simți.

Soluții la îndemână

E important să realizați și că aceste stări vă pot afecta viața intimă din acea perioadă. Nu ar trebui să te simți vinovată sau să încerci să forțezi nota. Atunci când o femeie este afectată de sindromul premenstrual, este posibil să nu mai simtă dorință. Dacă ești în această situație, ar trebui din nou, să-i explici cu tact și să-l faci să înțeleagă că este o problemă temporară. Totodată, nu ar trebui să te consolezi și să accepți lucrurile așa cum sunt. Activitatea fizică susținută zi de zi îți va îmbunătăți cu siguranță nu doar starea fizică, ci și pe cea sufletească. Cel mai bun ar fi aerobicul, dar și o plimbare în aer liber cu pas alert poate face minuni. Ar trebui să eviți consumul de zahăr, sare și cafea. Dacă simptomele se înrăutățesc, ar fi bine să te programezi la un consult ginecologic sau endocrinologic.

 

Psiholog Valentin Pescaru,  Tel. 0745.074.845

Psiholog Valentin Pescaru, Tel. 0745.074.845

Înțelegere și respect

„Sexualitatea este influențată de nivelul de hormoni sexuali specifici: la bărbat de testosteron, la femeie de estrogen și progesteron. Dorința este strâns legată și de o componentă ereditară, de starea de sănătate, de stilul de viață. Odată cu înaintarea în vârstă are loc o modificarea a tuturor acestor parametrii, ceea ce duce la scăderea dorinței sexuale și a frecvenței contactelor. Procesul începe în jurul vârstei de 35 de ani și se intensifică după 40 de ani. Dar pe când bărbații pot avea viață sexuală și pot procrea până la vârste înaintate, libidoul femeilor este influențat foarte mult de menopauză. Dar relația sexuală înseamnă mai mult, depinde și de modul în care partenerii comunică, în care se cunosc și se respectă reciproc. Gestionarea corectă a sănătății, a stilului de viață, a activităților individuale și comune, duce la o acordare profundă a celor doi, la creșterea empatiei, cu efecte extraordinare și în relația intimă. Faptul că ei se înțeleg și se respectă va alimenta plăcerea de a fi împreună și de a se dori.”

Sursa foto: themusicninja.com