”O ceartă pe un anumit subiect este un semnal că aveți puncte de vedere diferite”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Nu este o catastrofă sau un lucru de evitat în sine, dar trebuie să ne ferim să ajungem la critici, bataie de joc pe seama celuilalt, amenințări, violență verbală sau fizică”.

Comunicare eficientă

Specialistul observă că, dacă vă tot certați pe o anumită temă și nu ajungeți la nicio concluzie, comunicarea se blochează. Tonul ridicat nu contribuie nici el la soluționarea conflictului. Poate doar pe moment unul dintre voi, „cel mai puternic”, are iluzia ca a câștigat. Ar fi mai eficient să deschizi o discuție atunci când ești calmă și odihnită și să-l rogi pe soțul sau iubitul tău să-și expună din nou punctul lui de vedere. Faptul că îl asculți îl calmează și elimină blocajele de comunicare care au apărut. Așa eviți reproșurile de genul ”oricum nu înțelegi ce spun eu…, întotdeauna ai pus pe primul plan ce ai vrut…etc”. Cât timp îl asculți, pune-i întrebări care deschid și calea pentru noi solutii, de exemplu: ”Ce crezi ca ar ajuta?”, ”Cum ai vedea tu altfel lucrurile?” etc. În final spune-i și ce simți tu despre situația respectivă, dar fără atacuri și critici. Apoi, încercați amândoi să vă puneți de acord și să găsiți o rezolvare a situației care să vă satisfacă pe amândoi. Tedy Creștin dă ca exemplu un cuplu care se certa tot timpul pe subiectul ”unde pleacăm în concediu”. De un timp, cei doi au stabilit să plece atunci când au timp și bani, pe rând – fie la părinții ei sau la ai lui, într-o vancanță sugerată de el sau într-un loc ales de ea. În acest fel, de-a lungul anului, fiecare ajunge să facă ceea ce și-a propus.

Discuție la obiect în loc de ceartă

”Conflictele mai vechi care nu au fost soluționate sau măcar discutate sincer lasă sechele. Acestea se reactivează instant la nervi” remarcă psihoterapeutul care nu recomandă să nu iei deloc atitudine atunci când te deranjează ceva, pentru că altfel, ”problema poate evolua și se ajunge chiar la rutura unei relații. Este mai util să exprimi atunci ce te nemulțumește, însă fără violență sau reproșuri. Poți să faci o pauză cât numeri până la 10 pentru a te liniști și a nu spune la nervi lucruri de care să-ții pară rău. În viitor, poate îți vei da seama că nu a fost nimic important, dar pe moment te-ai eliberat parțial de povară. Pentru a ”îndulci” discursul tău îți poți face un obicei din a începe să spui două lucruri care îți plac la el, înainte de a spune unul care te deranjează”.

Răbdare și vorbe de încurajare

Pe de altă parte, nu te aștepta la schimbări rapide. Chiar dacă el își dorește să faci ceea ce îl rogi, s-ar putea să-i fie foarte greu. ”De exemplu, pentru unele persoane este foarte greu să renunțe la dependențe cum ar fi fumatul, băutura, dulciurile sau jocurile de noroc. În primă fază, cu cât problema este mai mare pentru el, cu atât este mai important să se simtă înțeles și acceptat asa cum este. Amândoi împreună puteți începe să alcătuiți un plan și un calendar cu obiective. Ține minte întotdeauna că încurajarea funcționează mult mai bine decât critica. Cicăleala constantă distruge stima de sine și provoacă imediat reacții de apărare și de aici se ajunge la certuri continue fără nicio rezolvare”.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Ia o pauză

”Puteți face și un pact ca în momentul în care unul dintre voi observă că s-a depașit limita să ceară o pauza, cu reluarea discuției pe acel subiect peste o oră sau peste o zi când veți fi mai liniștiți. Este important să îți controlezi respirația (să fie liniștită pentru că îți induce o stare de calm) și tonul vocii. În acest fel, veți avea cele mai mari șanse să ajungeti după un conflict la o soluție, în care fiecare din voi va face compromisuri pe subiectele mai putin importante pentru el. În caz că nu vă puteți împăca și ajungeti aă aveți poziții ireconciliabile, întreabă-te ce este mai important: să continui relația sau să ții la punctul tău de vedere.”