”După un divorț, femeile sunt mai precaute înainte de a începe o nouă relație. În schimb, bărbații se aventurează mai ușor să încerce să-și regăsească fericirea după un eșec”, observă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Aflată în această situație, ”o femeie poate fie să aibă regrete față de propriile acțiuni greșite, fie să își condamne fostul partener. Oricum, reprezentantele sexului frumos trec adesea printr-o perioadă depresivă, în care gandurile sunt orientate către trecut și nu speră că lucrurile se vor îndrepta vreodată. Nu au capacitatea de a planifica acțiuni care să le ajute să iasă din această stare”.

Recapătă-ți încrederea în tine însăți

După un eșec, stima de sine este căzută și asta te împiedică să începi o nouă relație care să fie și ceea ce îți dorești. Ca să îți reccapeți încrederea în tine însăți, începe să faci o listă de calități pe care le vezi în tine. Cere și ajutorul prietenilor și ale celor apropiați (tu s-ar putea să zici că nu ai nimic bun). Pune foaia de hârtie undeva unde o poți vedea des cum ar fi să o lipești pe oglinda din baie. Ar mai ajuta să scrii pe o hârtie și afirmații pozitive care te pot ajuta pe viitor, cum ar fi ”voi reuși să am o relație împlinită”, ”nu accept pe oricine doar să nu fiu singură” etc. Citește-le des. Chiar dacă nu crezi sută la sută în ele, acestea se vor imprima în mintea ta și rezultatele vor fi bune.

Nu sta singură

Nu rămâne în casă. Planifică acctivități, ieșiri în oraș sau în afara lui. Ia legătura cu prieteni vechi sau întâlnește-te cu oameni noi. Este greu când majoritatea cunoscuților tăi sunt comuni cu cei ai fostului partener. Dar sigur mai sunt prietene vechi pe care le-ai neglijat tocmai pentru că nu aveai timp să mai ieși cu ele. Găsește activități care te pasionează și bucură-te și că ai ocazia să faci lucruri interesante. Poate vrei să te înscrii la un curs de machiaj sau să mergi într-o excursie organizată de un club de turism. Cu aceste ocazii îți vei face noi cunoștințe. Nu te concentra să-ți găsești un nou partener, ci doar să te bucuri că ai cu cine împărtăși viața de zi cu zi. Cu timpul, faptul că nu te-ai izolat îți va da ocazia și să-l găsești pe cel potrivit ție.

Teama, atitudine de apărare

O nouă relație aduce cu sine necesitatea de a avea încredere într-un partener pe care nu îl cunoști prea bine, ori tocmai încrederea în bărbați e cea care îți lipsește, e mult diminuată sau o acorzi cu zgârcenie. Această atitudine te seacă repede de energie pentru că e obositor să stai cu garda sus tot timplul și, mai ales, îl va obosi și pe cel cu care te întâlnești, făcându-l să se simtă controlat și verificat. Este bine să păstrezi în amintire ce a fost bun din căsnicia ta, să înveți din ce ai greșit și să nu gândești, în mod eronat, că toți bărbații sunt la fel”, spune psihologul.

cristina radulescu-ion psiholog

Psiholog Cristina Ion-Rădulescu

Perioadă asemănătoare doliului

”Un divorț este o pierdere personală și din punct de vedere terapeutic, vindecarea trece prin aceeași pași ca după ce ai pierdut pe cineva drag, ceea ce psihologii numesc travaliu de doliu. Dar în același timp, divorțul este și o pierdere socială. Prietenii comuni încep să se distanțeze pentru că nu știu cui să țină partea sau nu știu să gestioneze informațiile primite de la cuplul divorțat. De exemplu, se tem ca ea să nu afle că știu anumite lucruri despre el sau să nu se întâlnească din întâmplare cu amândoi și să înceapă să se certe în fața lor. Uneori, aceștia se tem chiar ca propria căsnicie să nu le fie afectată de exemplul vostru. Fără prieteni, fără rutină zilnică, totul pare o perioadă colorat în negru.”