Toată țara o cunoaște pe micuța Izabela, fetița din Constanța, care la aproape 12 ani a devenit celebră pe Facebook. În urma unui anunț pe reţeua de socializare, aceasta a strâns nu mai puțin de 170.000 de invitați pentru petrecerea de ziua ei.

Vedetă peste noapte pe internet

Internetul le oferă copiilor un instrument la care noi nu am visat vreodată. Pe când eram de vârsta lor, dramele vieții noastre sociale se petreceau strict în perimetrul blocului și al școlii. Mediul nostru era ușor de controlat și puteam întâlni destul de greu persoane care să ne pună în pericol. În plus, regula de aur ”nu vorbi cu persoane străine”, era cu adevărat respectată. Dar copiii noștri sunt doar la un click distanță de pericol, şi ce pericol, de la simpli oameni rautacioşi, la escroci care vor să profite de naivitatea lor, până la pedofili sau agresori de toate vârstele.

Mediul online, o adevărată junglă

Internetul este o adevărată junglă în care mulți micuți intră total nepregătiți. Oficial, anumite site-uri, inclusiv Facebook, au politici pentru a-i proteja pe minori. Astfel, politica platformei de socializare este că nu au voie să intre copiii mai mici de 13 ani (vârstă totuși încă prea fragedă). Deci, Izabela nu avea ce căuta acolo. Totuși, ea a mințit în privința datei de naștere și și-a făcut cont, probabil chiar cu acordul mamei. Ce a urmat le-a speriat pe amândouă și s-au întrebat ”Ce ne facem dacă vin toți la noi acasă?”. Dar presa și televiziunile au transformat-o pe micuță într-o vedetă.

Efectele negative ale atenției prea mari

Faptul că ea a primit mai mult decât dorea – adică nu doar atenția colegilor de școală, ci a unei țări întregi, nu face decât să valideze un comportament care o putea pune în pericol și poate motiva alți copii să îi calce pe urme. Însăși celebritatea ușor câștigată fără alt merit decât un simplu accident nu poate face bine unei personalități în formare. Mesajul pe care îl primesc micuții este că reușita stă doar în notorietate. Cu cât te cunosc mai mulți oameni, cu atât ești mai bun. În trecut, faima se câștiga prin muncă asiduă și doar cei mai talentați și care depuneau un efort uriaș o câștigau. Modelul pe care îl primesc tinerii din ziua de azi este că nu e important ceea ce faci, ci imaginea pe care o ai și numărul de oameni care urmăresc acțiunile tale. Nu trebuie să ai un merit anume, ci să faci să se vorbească despre tine. În plus, după ce trec cele ”15 minute de faimă”, tinerii se simt lipsiţi de scop și deprimaţi.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu tel: 0721.046.829

”Învață-l să se protejeze pe internet”

”Mediul online e foarte periculos, mai ales pentru adolescenţii care nu au discernământ și habar nu au la ce se expun publicând fotografii și informații personale pe paginile de socializare. Din păcate, nu-ți poți obliga odrasla să nu-și facă un cont de Facebook. Poți să-i impui asta, dar te va minți și tot își va face de cap. E bine să ai un control asupra a ceea ce publică. De exemplu, ai putea afla parola fără ca ei să știe și ulterior să-i verifici postările. Dar mai bine ai apela la buna-credință a copilului și să o afli chiar de la el și astfel îți dă voie să îl controlezi. Explică-i că nu e din curiozitate și din dorința de a-l manipula, ci pentru că are nevoie încă să fie protejat. Învață-l și ce anume are și ce nu are voie să facă public. Învață și tu dacă nu știi și arată-i și lui cum să restricționeze accesul astfel încât numai prietenii să-i vadă postările, iar aceștia să fie persoane de încredere, pe care le cunoaște și în viața reală. Verifică-i lista de prieteni periodic, nu se strecoare oameni periculoși.”