Lasă-l să și greșească, așa va învăța

În momentele grele, nu încerca să-l ferești cu totul de probleme sau să îi atragi atenția la altceva. Arată-i că se întâmplă și să nu îți iasă lucrurile exact cum ai vrut tu, dar că nu este sfârșitul lu­mii. Poate să se simtă trist, supărat, dar învață-l că acestea sunt sentimente normale. Trebuie să mergem mai departe și să încercăm să nu repetăm greșelile.

Stabilește reguli clare și un program de care să vă țineți

Chiar dacă nu-ți vine să crezi, copiii au neapărat nevoie de un program clar și de reguli, ceea ce le dă stabilitate. Vor fi mai greu de impus, mai ales dacă nu ai făcut asta când era mai mic, dar, cu timpul, se va obișnui. Fii fermă cu regulile pe care le-ai stabilit, dar ai grijă să nu fie prea multe sau imposibil de îndeplinit.

Răsplătește purtarea bună

Dacă nu îi dai atenție decât atunci când plânge și îi cumperi imediat un lucru dacă face o criză de nervi în magazin, va învăța că numai așa poate obține ceea ce își dorește. Nu îi da ceea ce îți cere atunci când nu se poartă corespunzător. Treci peste jena pe care o ai față de oamenii din jur sau de dorința de a scăpa odată de țipetele celui mic. În schimb, arată-i că îl apreciezi când se joacă de unul singur în liniște sau când te-a ascultat. Totodată, recompensele nu trebuie să fie mai mult cadouri. Legătura dintre voi și timpul petrecut împreună ar trebui să fie mai importante.