”Nu există o recomandare fermă în ceea ce privește vârsta la care un copil poate fi lăsat singur acasă”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. ”Sunt părinți care sunt forțați să își pregătească micuțul pentru acest lucru, pentru că nu au cu cine să-l lase. Cunosc pe cineva cu un copil de cinci ani care stă în casă nesupravegheat două ore în fiecare zi. Sunt însă copii de nouă ani care încă nu sunt lăsați de capul lor”.

”Proba maturității”

Copilul ar trebui să treacă prin ”proba maturității” ca să poată fi lăsat singur acasă. Iată câteva întrebări la care să-ți răspunzi pentru a te asigura că poți face asta. În primul rând, trebuie să vezi dacă el se simte confortabil cu ideea de a rămâne singur acasă. Apoi, vezi dacă…

  • Locuiți într-o zonă liniștită sau există o rată a infracționalității mare?
  • Dacă locuiți la bloc aveți interfon, iar persoanele care intră sunt de încredere?
  • Ai o vecină pe care să te poți baza?
  • Copilul poate înțelege și aplica întotdeauna reguli cum ar fi să încuie ușa după ce intră sau să nu o deschidă străinilor?
  • A dovedit că se poate descurca singur până acum? Că poate fi responsabil? (De exemplu, să facă singur ceea ce i-ai cerut, fără să stai cu ochii pe el sau să stea un timp limitat la calculator din proprie inițiativă)?
  • Este capabil să aibă singur grijă de el?
  • Poate să recunoască eventualele pericole și poate să ia decizii bune în cazul unor eventuale probleme?

Reguli de bază

După ce ai clarificat aceste lucruri și crezi că e în regulă, ar trebui să stabiliți anumite reguli, cum ar fi cât timp stă la calculator / televizor. Nu ai vrea ca, daca lipsești prea mult, el să rămână blocat în fața unui ecran uitând de teme sau chiar să mănânce. Cel mai bine ar fi să aibă anumite lucruri verificabile de îndeplinit atâta timp cât ești tu plecată, astfel încât să fie ocupat și cu altceva. Stabilește câte dulciuri are voie și nu îi pune prea multe la dispoziție dacă e tentat să exagereze. Gândește-te dacă este în regulă să aibă un prieten în vizită și spune-i cine poate veni și cine nu. Asigură-te că are la dispoziție telefonul și că poate da oricând de tine sau de altcinvea din familie.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu tel: 0721.046.829

Pregătire anterioară

”Copilul trebuie pregătit anterior – lăsat singur pe perioade scurte și apoi o perioadă mai lungă. Întâi trebuie să te asiguri că nu este anxios, nu îi este teamă. Discută cu el despre ce situații ar putea apărea. Asigură-te că știe cum să ceară ajutorul și are la cine apela. Învață-l cum să răspundă la telefon sau la ușă, ce informații să ofere, cum și când e cazul să sune la 112, ce nu are voie să facă sau să folosească etc. Este foarte important ca minorul să știe unde sunteți tu, tatăl lui sau bunicii și când veți veni. Pentru a-l verifica, poți instala programe de control parental pe calculator – care să restricționeze anumite situri pe care nu ar fi bine să le acceseze, timpul de utilizare, memorează paginile accesate de copil etc. Îl poți suna pentru a vedea dacă este în regulă. Mai poți ruga o vecină să treacă să verifice dacă este bine, dacă a mâncat și altele.”

Photo credit: PersonalCreations.com / Foter / CC BY