Din ce în ce mai mulți tineri, dar și tinere, încep să-și facă un titlu de glorie dacă se îmbată cu acestă ocazie. Dar ai putea să-i spui adolescentului tău că balul va fi un test al maturității. Dacă va arăta că știe când să se oprească și va petrece fără incidente, va putea să se bucure de mai multă libertate în viitor.

În căutarea rochiei perfecte pentru balul de absolvire

În ceea ce privește vestimentația, mai ales fetele își doresc rochii peste posibilitățile părinților. Dacă te afli într-o asemenea de situație, poți negocia cu ea și găsi ceva pe măsura așetptărilor ei, dar și a buzunarului vostru. Ați putea face și un pact, sugerează psihologul Cristina Ion-Rădulescu: adolescenta va strânge din banii de buzunar și din ce îi vei mai da tu ca răsplată pentru diverse servicii pe care le va face într-o anumită perioadă. După care, îi vei da în plus o sumă egală cu cea pe care a economisit-o ea. Astfel, va avea și posibilitatea să își ia o rochie frumoasă, dar va învăța și să fie responsabilă și să-și chivernisească bine banii.

Încredere câștigată

Mai greu este să previi anumite comportamente care pot duce la consecințe mai grave. Băutura va fi accesibilă, mai ales dacă adolescenții au peste 18 ani. De aici până la consum exagerat și apoi la anumite acte iresponsabile nu este decât un pas. În plus, tentația etnobotanicelor sau a altor droguri ar putea fi mai mare acum. Pe de o parte, ar fi bine să nu adaugi mai mult stres decât este nevoie în această perioadă. Nu găsi probleme chiar și acolo unde nu sunt. Poate copilul tău a dovedit până acum că este responsabil și te poți baza pe el. Cel mai probabil o seară ca aceasta nu îi va schimba opțiunile.

Supraveghere din umbră

Dacă ai deja ceva semnale de alarmă, ar trebui să fii mai atentă. Chiar dacă pe moment se va supăra, ai putea să îi impui anumite limite, cum ar fi să vină mai devreme acasă. În plus, vorbește cu un adult care va fi prezent să îl supravegheze mai îndeaproape, fără ca el să observe. Totuși, fii subtilă. Nu îl dădăci de față cu colegii lui. Comunică cu el, și nu doar despre această situație. Ar fi bine să aveți obiceiul de a vorbi și a vă împărtăși problemele, comentariile și așteptările voastre. Astfel, nu va trebui să ai o discuție „specială” cu el în situații „speciale”, ci va fi firesc să îi spui și despre temerile tale și vei ști ce gândește și ce părere are despre anumite subiecte.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Responsabilitatea se învață

Prevenirea unor astfel de situații ar trebui să înceapă de timpuriu. Explică-i clar, ferm și concis despre ce înseamnă consumul de alcool și de droguri. Vorbește-i copilului tău din timp despre cum consumul excesiv de licori bahice alterează gândirea și te face să nu mai fii responsabil pe faptele tale. Mai ales dacă este adolescent vorbește-i despre riscul comportamentelor iresponsabile care-l pasc atunci când bea fără măsură – cum ar fi sexul neprotejat, consumul de droguri, activități ilegale etc. Nu ar trebui să vadă balul de absolvire ca un eveniment la care își poate da în petec, ci dimpotrivă: este testul care arată cât de responsabil este, examenul care să arate că ce ai sădit până acum a dat roade.