”Un proverb chinezesc spune «chiar dacă dormim pe aceeași pernă nu înseamnă că avem aceleași vise”. Deci, evident că în cuplu vor exista și dorințe diferite. Arta este de a vedea cum se pot concilia țelurile comune cu cele diferite»”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Diferențe de opinie

”Fiecare om se îndrepată, conștient sau nu, spre îndeplinirea unor scopuri”, constată specialistul. De aceea, ”și atunci când intră într-o relație sau se căsătorește o face pentru că are niște planuri comune cu partenerul. Este foarte important să existe o similaritate între convingerile de bază și stilurile de viață ale soților. Chiar dacă la început dragostea pare să treacă peste orice, în timp, convingerile de bază foarte diferite duc la diferențe de opinie majore care sunt foarte greu de împăcat”, adaugă el.

Poate că la început v-ați dorit aceleași lucruri, dar, cu timpul, v-ați schimbat. Poate că acum el ar vrea să se mute la țară, dar tu nu concepi să pleci din oraș. Poate că tu îți dorești copii, iar el nu. Tu ai vrea să faceți un credit ca să renovați apartamentul, dar el nu se împrumută din principiu. Sau poate vă certați doar pentru că tu vrei să plecați în vacanță la mare, iar el la munte. Toate acestea pot fi încercări dificile în viața unui cuplu.

Calea de mijloc

Dacă vreți să rămâneți împreună, trebuie să ajungeți la o concluzie comună, fie chiar și cea de a pleca separat în concediu – unul la mare și celălalt la munte. Se mai pot găsi și căi de mijloc, dar în unele divergențe este necesar ca unul dintre voi să cedeze. Cu timpul, dacă numai unul dintre voi lasă de la el, acesta va deveni foarte frustrat și, la un momentdat, ar putea să izbucnească. Poate nici cel care câștigă mereu disputele casnice nu va fi fericit că nu are lângă el un om care să aibă o opinie personală. De aceea, ar fi bine să aveți tăria de a negocia și de a lăsa de la voi atunci când este cazul pentru a avea o viață de familie ecilibrată și fericită.

Atunci când planurile voastre de viitor sunt total opuse sau chiar nu mai plănuiți să faceți nimic împreună, iar obligațiile de familie care vă aduc împreună sunt adevărate corvoade, este un semn clar că relația nu mai merge. Dacă îți mai dorești să fii cu el ar fi bine să vezi ce puteți face și să plănuiți să faceți măcar ceva împreună, cum ar fi să ieșiți într-o seară în oraș.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Comunicare eficientă

”Nu există soluție mai bună decât comunicarea eficientă, în care să discuți cu soțul tău despre cum te simți și ce ți-ai dori să realizezi în viitor. În funcție de scopurile și empatia lui puteți încerca să ajungeți la soluții comune. De exemplu, o femeie care se teme să aibă copii din motive de sănătate poate fi de acord cu adopția. Atunci când nu vă puteți împăca pentru reconciliere, puteți porni de la lucrurile care vă unesc și care v-au adus împreună la începutul căsniciei. De pildă, amândoi ați vrut să aveți copii. După aceea, puteți negocia divergențele, cum ar fi că unul vrea să-i educe într-un fel, iar altul are o altă părere. Pornește de la scopurile și valorile voastre comune, învăță să îți exrpimi clar dorințele și să negociezi lucurile despre care nu sunteți amândoi de acord. Însă, dacă partenerul nu manifestă flexibilitate în anumite domenii, în timp, nu vei putea evita o decizie dificilă: aceea de a renunța fie la planurile tale, fie la relație.”

Sursa foto: Vic / flickr.com