Așa cum nu este bine nici să îl forțezi să aleagă un liceu sau o specializare anume împotriva voinței și a înclinațiilor lui, nici nu îl poți lăsa cu totul de capul lui. Unii copii nu sunt suficient de maturi la această vârstă, iar criteriile de alegere a viitoarei școli ar putea fi că acolo merg și prietenii lui, clădirea liceului este lângă un parc sau că are o sală de sport modernă.

►Încurajează-l să ia decizii

Chiar cu mult înainte să fie nevoit să ia această decizie, încurajează-l să facă în mod constant alegeri și să se cunoască mai bine pe sine însuși. Va ști mai bine ce vrea și nu va sta în cumpănă prea mult când va veni vremea. Această abilitate îi va folosi și pe viitor, când va avea un loc de muncă. Pe cât posibil, înscrie-l la activități extrașcolare care să îi dezvolte abilitățile și să-l facă să-și dea seama ce i-ar plăcea mai mult. Dacă preferă o meserie cu puține oferte pe piața muncii, nu îl descuraja total, ci încercați să găsiți împreună o cale de mijloc – ceva asemă-nător, dar cu mai multe șanse de afirmare.

► Fii alături de el

Chiar dacă are niște criterii ceva mai realiste în alegerea pe care o va face, tot ar fi bine să îi fii alături și să căutați împreună un liceu potrivit. Faceți rost de broșuri, întrebați prieteni care au copii care au trecut prin asta și stați de vorbă cu ei. Ajută-l și să-și descopere aptitudinile și pasiunile. Chiar dacă nu va hotărî chiar acum ce facultate va urma sau care va fi meseria pe care o va practica la maturitate, tot ar trebui să știe domeniul în care are mai multe șanse să se afirme și care i-ar menține interesul pe termen lung. Bineînțeles, dacă își descoperă o pasiune pentru cu totul altă meserie între timp, va putea să schimbe macazul. Doar că trebuie să știe că va avea mai mult de muncă și de recuperat în acest caz. Iar dacă au loc mai multe astfel de cotituri de drum, nu va face nimic constant și nu va avea șansă de reușită.

►Ține cont de abilitățile lui

Bineînțeles că îți dorești ce este cel mai bun pentru copilul tău, dar trebuie să ții cont și de șansele pe care le are. Dacă nu a luat note mari la simulări și nu are medii mari în anii trecuți, nu trece pe listă doar licee de top, unde se intră numai cu note aproape de cea maximă. Dar nici în această situație nu este cazul să consideri educația un pariu deja pierdut. Nu înseamnă că nu va avea șanse la un viitor mai bun. Poți munci și învăța foarte bine și la un liceu care nu este tot atât de bine cotat. Este posibil chiar să se mute după un an la clasa dorită.

CĂUTAȚI OPȚIUNI REALISTE

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu tel: 0721.046.829

 

„Nu este indicat să îl lași să aleagă în totalitate singur. În primul rând, dezinteresul tău față de acest pas important îl va demoraliza și îi va da sentimentul că nu este destul de important pentru tine. Calea de mijloc ar fi să vă informați împreună și să vă motivați reciproc. Căutați opțiuni care să fie conforme cu media notelor și cu rezultatele de la simulări. În ceea ce privește specializarea, fiecare copil a avut timp să dea dovadă de abilități – fie în științe exacte, fie umaniste. Acesta ar fi ultimul lucru la care să aveți divergențe”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.