Calendarul  ortodox 2016 în pomenește, pe 16 iunie, pe Sfântul Ierarh Tihon, episcopul Amatundei, mare făcător de minuni.În popor, oamenii îl respectă pe Sfântul Tihon drept protector al viței de vie.

Despre Sfântul Tihon se știe că a venit pe lume într-o familie cu părinți credincioşi, pe teritoriul Ciprului de azi. Atât de mult Îl iubeau părinții lui pe Iisus Hristos că i-au făgăduit Lui Dumnezeu pruncul lor. Așa se face că băiatul a deprins tainele învățăturilor creștine și a început să le citească tuturor celor dornici să le audă.

Faptele sfințesc

Dragostea lui pentru credință l-a făcut să ducă o viață curată, în post, rugăciune și învățătură. Așa se face că a ajuns preot, hirotonit de Mnimonie, episcopul Amatundei. Iar când acesta s-a stins din viață, Tihon a fost numit episcop al Amatundei în locul lui. A avut o perioadă lungă în care i-a convins pe mulți să renunțe la rătăcire și să treacă la credința creștină, a construit multe lăcașuri de cult și și-a împlinit misiunea întru credință. Încă din timpul vieții a fost cunoscut drept făcător de minuni care au continuat și dincolo de moarte. Încă din copilărie și-a arătat prin fapte bunătatea. Tatăl lui Tihon era brutar, iar el lua pâine făcută de tatăl lui și o ducea la târg, dar nu o vindea, ci o împărțea nevoiașilor. Când a aflat, tatăl s-a supărat și l-a certat, dar copilul Tihon i-a spus să nu fie mânios, căci el I-a dat pâine cu împrumut lui Dumnezeu și va fi răsplătit înzecit. Astfel, tatăl a gasit hambarele ticsite cu grâu, o cantitate mult mai mare decât cea pe care o băgase el acolo.

Tihon are grijă de vița de vie

Una dintre minunile pentru care credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Tihon este aceea de a fi înfipt o viță de vie uscată în pământ, care s-a prins imediat și chiar a rodit înainte de vreme. Se spune că viţa scotea struguri pârguiți la începutul fiecărei sfinte liturghii, pentru ca, la finalul slujbelor, boabele să fie coapte și numai bune de cules.

Sursa foto: trilulilu.ro