Când primește Taina Botezului, fiecare creștin este însemnat cu pecetea Duhului Sfânt. Aceasta are rolul de a proteja de capcanele răului. Ca si celelalte Taine ale Bisericii, Sfântul Maslu are rolul de medicament al trupului si al sufletului. A fost instituit de Iisus după Înviere. Când Și-a trimis apostolii să propovăduiască Evanghelia: „Iar celor ce vor crede, le vor urma aceste semne; în numele meu, demoni vor izgoni, peste cei bolnavi îsi vor pune mâinile si se vor face sănătoși”.

Cum se săvârșește Sfântul Maslu

Taina Sfântului Maslu se savârșeste de către mai mulți preoți. Care au rolul de a sfinți mirul, de a citi cele șapte Evanghelii și Apostole, laolaltă cu alte rugăciuni menite să aducă vindecarea celor suferinzi. Fiecare preot îl va unge cu mir pe omul bolnav. Și îi va rosti rugăciunea de vindecare. Credinciosul primește vindecarea tuturor bolilor sufletești și trupești. Și chiar iertarea păcatelor pe care a uitat să le mărturisească la Taina Spovedaniei. Duhul Sfânt lucrează prin Sfântul Maslu înfăptuind minunea.

Sfântul Maslu se face în oricare dintre cele patru mari Posturi de peste an. Dar și în zilele de mirecuri și vineri. La vreme de secetă, se rânduiesc zile speciale de post, după care se fac procesiuni menite să aducă ploaia. Cel mai cunoscut și mai însemnat moment în care se face Sfântul Maslu este în Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, în amintirea femeii păcătoase care a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înaintea patimilor.

Cei posedați sau cărora li s-au făcut farmece primesc, înainte de sau după Sfântul Maslu, Moliftele Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Ioan Gura de Aur. Toate cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii sunt instrumente menite să ne ferească de rele și să ne apropie de mântuire și de dragostea divină.

Sursa foto: Shutterstock