Procopie din Cezareea a fost unul dintre mucenicii importanți ai lui Iisus Hristos. Neania, cum se numea atunci Sfântul Procopie, făcea parte dintr-o familie din Ierusalim. Tatăl său era un credincios creștin, în vreme ce mama lui se închina la idoli păgâni. După moartea tatălui său, a auzit un glas din cer strigându-l, apoi i s-a arătat semnul crucii. Deasupra crucii apărea numele Emanuel, iar pe părți, Mihail și Gavriil. Glasul i-a spus: „Eu sunt Iisus cel rastignit, Fiul lui Dumnezeu”.

Calendarul Ortodox 2016. Dar mama lui, Teodosia, i-a impus atunci să ducă jertfă idolilor. Pentru că a refuzat, mama lui l-a dat pe mâna împăratului asupritor de creștini. Așa se face că Procopie a ajuns să fie chinuit și silit să se închine la zeii păgâni. Numai că, în lăcașul păgân, puterea rugăciunilor lui Procopie a făcut ca statuile idolilor să se surpe. Iar cei prezenți, inclusiv mama lui, văzând minunea, au trecut la credința creștină. Pentru gestul lor, împăratul a poruncit ca toți să fie supuși chinurilor groaznice, apoi să fie decapitați.

Calendarul Ortodox 2016. Ce să nu faci de ziua lui Procopie

Este o perioadă în care, la țară, muncile sunt în toi. Numai că, în această zi, lumea se ferește de ele. Alte munci, agricole sau casnice, se fac numai până la prânz, mai ales pe 8 iulie, când e Ziua Lupului sau Precup. Acum e interzis secerişul şi torsul. Ziua trebuie respectată pentru apărarea în faţa grindinilor, vijeliilor, arşiţei, focului, lupilor, bolilor copiilor.

Sursa foto: 123rf.com