Calendarul Ortodox 2016. Valentina a murit pentru credință

Despre Sfânta Valentina se știe că ar fi fost o fecioară din Cezareea. Nemaiputând suporta cruzimile guvernatorului păgân față de creștini, a răsturnat altarul dedicat jertfelor. După multe chinuri la care a fost supusă, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Când i s-a poruncit să aducă jertfă idolilor, ea a izbit cu picioarele rugul pregătit în acest scop. Și l-a surpat cu tot cu focul care ardea pe el. Atunci tiranul conducător s-a înfuriat peste măsură și a poruncit ca aceasta să fie supusă la chinuri groaznice. El însu-și a chinuit-o cumplit. Văzând că Valentina nu moare, a poruncit să fie arsă pe rug.

După aceasta, a fost adus la pătimire și Sfântul Pavel, pomenit și el deopotrivă în aceeași zi. A suferit și el mai multe chinuri, însă harul divin l-a făcut să reziste, așa încât s-a poruncit decapitarea. A acceptat să-și de aviața întru credință, mulţumindu-I lui Dumnezeu şi rugându-se pentru cei de aceeași credinţă cu el. Sfântul Pavel și Sfânta Muceniță Valentina sunt pomeniți în aceeași zi.

Sursa foto: doxologia.ro