Supranumit „accesoriu al frumuseţii”, parfumul e un amestec de uleiuri şi compuşi aromatici, folosit atât de noi, femeile, cât şi de bărbaţi, pentru a da corpului un miros plăcut şi pentru a ne simţi mai încrezători în forţele noastre. Dar ce poate cunoşti mai puţin este că parfumurile au în componenţă peste trei mii de ingrediente şi compuşi chimici, fiecare dintre aceştia putând fi factori iritanţi pentru piele, mai ales în cazul persoanelor sensibile.

Tocmai de aceea, medicii dermatologi îţi recomandă ca înainte să te expui la soare să nu foloseşti parfum sau apă de toaletă, deoarece reacţia pe piele poate fi de fotopigmentare sau de iritaţie. Anumite substanţe, în prezenţa ultravioletelor, pot provoca reacţii fototoxice sau fotoalergice, ducând la mai multe tipuri de erupţii. Cu atât mai sensibile sunt persoanele cu afecţiuni dermatologice ca rozacee, cuperoză, porfiriia cutanată, acnee sau psoriazis.

Evită produsul şi mergi la medic

În cazul în care constaţi că ai pielea iritată, nu sta pe gânduri. Ia imediat măsuri! „Reacţiile cutanate induse de aplicarea de parfumuri pot include dermatitele de contact la una sau mai multe dintre substanţele conţinute în produsul cosmetic sau fotodermatozele secundare provocate de asocierea unei substanţe fotosensibilizante din parfum cu expunerea la radiaţiile solare. Prima măsură care trebuie luată este evitarea utilizării produsului care a generat reacţia cutanată şi a produselor cu compoziţie chimică similară. De asemenea, trebuie consultat medicul dermatolog pentru a evalua amploarea leziunii şi a stabili tratamentul optim. Şi, nu în ultimul rând, este recomandată utilizarea unor creme fotoprotectoare cu factor de protecţie ridicat”, ne îndrumă medicul specialist Costin Căruntu.

PULVERIZEAZĂ RĂDĂCINILE PĂRULUI

Cea mai bună metodă pentru a avea un miros frumos şi persistent este să pulverizezi puţin parfum la baza rădăcinilor de păr în spatele urechilor şi la ceafă, imediat după ce te-ai spălat şi uscat. Mireasma se va simţi la fiecare mişcare, mai ales dacă ai părul lung şi adie uşor vântul. De asemenea, poţi folosi un spray de corp uşor şi răcoritor cu aloe vera şi vitamina C, care nu irită pielea. Iar, pe înserate, când riscul efectelor soarelui dispare, poţi obţine un miros mai puternic dacă te parfumezi la încheieturile mâinilor.

NU UITA!

► Parfumul se păstrează în locuri uscate şi răcoroase.
► Expunerea la soare îi afectează conţinutul şi aroma.
► Poate fi utilizat maximum 2 ani de la deschiderea sticlei.