În general, scruburile trebuie să aibă trei ingrediente de bază: un exfoliant, un ulei și o aromă. Cele mai folosite exfoliante sunt zahărul, sarea (relaxează mușchii), fulgii de ovăz (înmoaie și hidratează pielea) și zațul de cafea (efect vasoconstrictor). Uleiul se adaugă în compoziție pentru a lega mixtura, dar și pentru efectul său hidratant. Poți folosi ulei de măsline, de migdale dulci, de sâmburi de struguri sau de macadamia. Pentru a parfuma întregul amestec, folosește uleiurile esențiale. Câteva picături (două sau patru), în funcție de cantitatea de scrub preparată, sunt suficiente pentru a desăvârși amestecul.

Cu zahăr

Pentru mâini și zone uscate

Ingredientele de care ai nevoie sunt: 2 lingurițe de rozmarin mărunțit, 2 linguri de ulei de măsline,  4 lingurițe de ulei de migdale, 3-4 picături de ulei esențial de lămâie și o lingură de zahăr brun. Mai întâi se amestecă rozmarinul cu uleiurile, apoi se adaugă zahărul și se amestecă până se obține o pastă. Se masează pe pielea uscată.

Pentru buze

Pentru că e o zonă mai delicată, folosește zahăr pudră și combină-l cu puțin ulei de jojoba sau de măsline. Mai adaugă o picătură de extract de vanilie și amestecă. Aplică pasta obținută pe buze prin masaj ușor, apoi clătește.

Cu fulgi de ovăz

Pentru tălpi

Prepară un amestec dintr-o lingură de fulgi de ovăz mărunțiți, două de iaurt și o linguriță de miere. Amestecă și aplică mixtura pe pielea curată. Masează timp de câteva minute în special pe călcâie, dacă pielea este îngroșată, apoi clătește bine și aplică o cremă emolientă.

Cu sare de mare

Pentru tot corpul

O dată pe săptămână, folosește după duș următorul scrub: combină într-un bol 3 cești de sare de mare fină, teri sferturi de ceașcă de ulei de măsline și aceeași măsură de ulei de migdale dulci. Amestecă ușor, apoi, pentru o aromă plăcută, adaugă și 2-3 picături din  uleiul esențial preferat. Aplică pe corp prin mișcări circulare, iar după câteva minute clătește bine. Folosește după baie un ulei hidratant.

shutterstock_1

Cu zaț de cafea

Foarte apreciat în tratarea celulitei și vergeturilor, zațul de cafea este printre ingredientele cu cel mai bun efect exfoliant. Iată-l aici într-o combinație perfectă pentru coapse și fese: 2 cești de zaț de cafea se combină cu o jumătate de ceașcă ce zahăr brun și cu 2 lingurițe de ulei de masaj. Mai poți adăuga un praf de scorțișoară, pentru o aromă plăcută și câteva picături de extract de vanilie, pentru un efect calmant. Aplică preparatul prin masaj ușor, lasă-l pe piele câteva minute, apoi clătește bine.

Scrub de primăvară

Profită de fructele de sezon și fă-ți un scrub sănătos, care să îți lase tenul curat și luminos. Spală 2-3 căpșune (de preferat, bine copate), îndepărtează-le codițele și pizează-le mărunt, folosind blenderul la viteza cea mai mică. Mai adaugă 2 lingurițe de miere zaharisită și 2 linguri de fulgi de ovăz pe care i-ai mărunțit cu o rășniță de cafea manuală. Aplică amestecul în strat uniform pe față, evitând ochii și gura, masează cu mișcări circulare 2-3 minute, apoi lasă masca 10 minute pe ten înainte de a o îndepărta. La final, clătește bine cu apă călduță.

 Secrete pentru un scrub reușit

  1. Mixează ingredientele în boluri sau borcane de sticlă.
  2. Păstrează la frigider scrubul rămas într-un borcan închis ermetic, dar nu mai mult de o săptămână.
  3. Dacă prepari un scrub cu miere, cea zaharisită este cea mai bună variantă, căci mărește efectul exfoliant al preparatului.
  4. Dacă ai sare grunjoasă, e bine să o pisezi înainte de a o folosi, pentru a o aduce într-o formă mai fină pentru piele.