Gastropareză. Cauze
- cauză necunoscută
- lezarea nervului care controlează mușchii stomacului (nervul vag) ca urmare a diabetului sau a unei intervenții chirurgicale
Gastropareză.Factori de risc
- diabet
- intervenție chirurgicală
- infecție virală
- anumite medicamente
- radioterapie
- scleroderma
- Boala Parkinson sau scleroza multiplă
- hipotiroidism
Tratament pentru gastropareză
Primul gest
- prezintă-te la medic pentru stabilirea diagnosticului
- evită fumatul, băuturile carbogazoase și alcoolul
Cum te pregătești pentru vizita la medic?
Dacă crezi că suferi de gastropareză, mergi urgent la medicul de familie. Acesta te poate trimite la un specialist pentru a te diagnostica și pentru a-ți da tratamentul necesar.
Ce poți face?
- când suni să te programezi întreabă dacă trebuie să urmezi o anumită dietă sau dacă ai anumite restricții pentru consultație
- scrie pe o foaie orice simptom ai, chiar dacă acesta nu are aparent nici o legătură cu motivul pentru care ți-ai făcut programare
- notează orice informație personală esențială, cum ar fi orice stres major prin care ai trecut sau schimbări recente în viața ta
- fă o listă cu toate medicamentele, suplimentele și vitaminele pe care le iei
- notează ce întrebări vrei să pui medicului
La ce să te aștepți de la medic?
Doctorul îți va pune mai multe întrebări printre care s-ar putea număra:
- Când au apărut pentru prima dată simptomele?
- Simptomele sunt continue sau ocazionale?
- Cât de severe sunt simptomele?
- Simptomele au apărut brusc?
- Ți se pare că ceva anume își ameliorează sau agravează simptomele?
- Ce operații ai făcut?
Tratament clasic pentru gastropareză
- medicamente care stimulează mișcările mușchilor stomacului
- antiemetice
- intervenție chirurgicală
Tratament naturist pentru gastropareză
Acupunctură
Ghimbir
Hipnoterapie
Gastropareza poate conduce la deshidratare severă, malnutriție, fluctuații ale nivelului de glucoză din sânge și o calitate a vieții scăzută. Este important să fie controlate simptomele și să fie respectat un regim alimentar strict pentru evitarea acestor efecte secundare periculoase.
Lifestyle și prevenție
- consumă porții mai mici și mai dese;
- mestecă foarte bine mâncarea;
- consumă legume și fructe preparate termic în loc de crude;
- evită fructele și legumele cu un conținut ridicat de fibre, cum ar fi portocalele sau broccoli;
- consumă alimente cu un conținut scăzut de grăsimi;
- evită băuturi carbogazoase, alcoolul și fumatul.
Foto: Pixabay