Într-un video postat online, liderul cecen Ramzam Kadîrov a avut un discurs dur, în care i-a cerut lui Volodimir Zelensky să-i ceară scuze președintelui rus Vladimir Putin, precizând că are 70.000 de soldați care vor lupta pentru Rusia. Liderul republicii din sudul Rusiei este un aliat-cheie al președintelui Putin și e considerat unul dintre cei mai de temut oameni.

Pentru a justifica invazia, el a precizat că decizia lui Putin de a intra în Ucraina va împiedica dușmanii Moscovei să lanseze atacuri asupra Rusiei.

Pe lângă discursul său, Ramzam Kadîrov este criticat intens pe social media pentru că a apărut în fața soldaților săi cu bocanci de 1.500 de euro. Imaginile cu ei au iscat hohote de râs printre internauți, aceștia întrebându-se cum un anti-imperialist ca el poate purta așa încălțăminte scumpă.

”Diavolul chiar că se îmbracă de la Prada”, au comentat cei care au postat pe Twitter imaginile cu bocanii.

Numele lui Kadîrov este asociat cu numeroase încălcări ale drepturilor omului, care includ tortura și crimele extrajudiciare. În vârstă de 43 de ani, liderul autoritar al regiunii cecene – care cândva a luptat împotriva Moscovei – este acum apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Kadîrov a impus legea islamică – în propria sa interpretare – în regiunea cecenă și este renumit pentru abuzuri și nerespectarea drepturilor omului. Ramzan Kadîrov controlează Cecenia, republică din sudul Federației Ruse, care cândva a dat mari bătăi de cap Moscovei din cauza ambițiilor de independență, ca pe propriul domeniu personal. Tatăl său, Ahmad Kadîrov, a câștigat un controversat scrutin prezidențial și apoi a fost ucis într-un atac cu bombă în 2004.