Sovata este recunoscută de zeci de ani pentru nămolul binefăcător din lacul Ursu, folosit nu doar pentru probleme locomotorii și dureri reumatice, ci și pentru tratamentele balneare pentru infertilitate.

Nu degeaba umblă prin popor vorba aceea… la Sovata, unde-i fericită fata! Sute de tinere au reușit să devină mame și să își întemeieze familii frumoase după câteva sejururi făcute la Sovata.

Tratamente cu renume și tradiție

Lacul Ursu, resursa prețioasă de nămol vindecător din stațiunea Sovata

Nămolul sapropelic din lacul Ursu este unic în România și în Europa, iar stațiunea Sovata se poate lăuda cu tratamentele balneare pentru infertilitate care au rata cea mai mare de succes.

Istoria acestor tratamente începe din anii 1910 când au început observațiile clinice care s-au întins pe o perioadă de 50 de ani. În urma evaluărilor medicale, a fost concepută o seria de tratamente pentru stimularea fertilității care a ajutat mii de femei să devină mame până în prezent.

Cele mai recente teste, realizate la un laborator specializat din Budapesta, în anul 2011, au arătat că nămolul sapropelic și apa sărată din lacul Ursu conțin un nivel ridicat de auxine și anume estrogen și progesteron, asemănători cu hormonii feminini, care au rol esențial în tratamentele de fertilitate.

Ulterior, în perioada 2013 – 2019, dr. George Ștefan Vasilescu, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în tratamentul infertilității, a urmărit rata de succes a tratamentelor balneare folosind datele primite de la cei 1904 pacienți pe care i-a tratat. Rezultatul a fost unul îmbucurător, 508 dintre femeile care au beneficiat de tratamentele balneare pentru infertilitate au reușit la scurt timp să conceapă un copil.

Cauze ale infertilității care pot fi tratate la Sovata

Este dureros pentru tinerele femei sănătoase, aflate la începutul vieții de cuplu, să nu poată concepe un copil. Infertilitatea feminină poate avea cauze variate și diferite de la o persoană la alta. Pe lângă boli și afecțiuni ale aparatului genital, infertilitatea este favorizată și de un stil de viață aglomerat și obositor, de fumat, de oboseala cronică sau expunerea la lumina albastră a ecranelor moderne.

Tratamentele balneare din Sovata sunt benefice atât pentru relaxare, odihnă și recuperare, dar și pentru tratarea unor boli grave care afectează fertilitatea:

  • Inflamațiile trompelor uterine
  • Insuficiența ovariană
  • Sindromul ovarelor polichistice
  • Endometrioza
  • Îngustarea trompelor după operații și intervenții chirurgicale
  • Urmările sarcinilor extrauterine

Cum funcționează tratamentele balneare pentru infertilitate

dr. George Ștefan Vasilescu, medic primar obstetrică-ginecologie

Băile cu apă sărată caldă fac minuni pentru oase, pentru mușchi sau coloana vertebrală, dar și pentru aparatul genital. Însă cele mai importante tratamente pentru infertilitate au la bază nămolul cald și acestea pot fi făcute la Ensana Health Spa Hotels, în bazele de tratamente ale hotelurilor Ursina, Sovata și Brădet.

Tratamentele balneare pentru infertilitate cu tampoane vaginale pe bază de nămol sapropelic sunt unice în Europa prin metodele folosite la Sovata.

”Tamponul de nămol cald, care conține fitonutrienți și fitoestrogeni, se introduce într-un săculeț steril și cu ajutorul unui specul se introduce în vagin. Prin căldura pe care o degajă, fitonutrienții ajung în toată sfera pelvină și exercită în primul rând un efect antiinflamator. După cum se știe, infertilitatea feminină este dată în proporție de 90% de bolile inflamatorii pelvine netratate la timp sau tratate necorespunzător. De asemenea, folosim irigații cu apă sărată concentrată, care lucrează pe sistemul microbian intravaginal, păstrând în același timp microflora vaginală normală, cea de apărare. Tratamentul este completat prin aplicații zilnice cu nămol, împachetări cu nămol, băi relaxante în piscină care, în mod indirect, acționează asupra sistemului hormonal și hipofizo-ovarian implicat în infertilitate”, explică dr. George Ștefan Vasilescu, medic specialist în cadrul bazei de tratament Ensana Health Spa Hotels.  

Ce factori completează tratamentele balneare din Sovata

Relaxarea, liniștea și odihna sunt foarte importante pentru succesul pe care îl au tratamentele balneare pentru infertilitate. Atmosfera relaxată din stațiunea Sovata, cadrul natural deosebit, aerul curat de pădure, plimbările lungi și piscinele cu apă caldă ajută foarte mult în curele pentru fertilitate.

Un nivel scăzut de cortizol, așa numitul hormon al stresului, te ajută să te odihnești și să îți recapeți echilibrul emoțional și psihic. În aceste condiții, activitatea hormonală este stimulată și șansele de a concepe un copil la câteva luni după tratament sunt mai mari. De aceea, un sejur la Sovata trebuie să dureze cel puțin 10 zile sau chiar 14 zile pentru a simți cu adevărat beneficiile acestei stațiuni în care merită să revii în orice anotimp al anului.