Semnificația ghioceilor este plină de bucurie și lumină. Sunt florile primăverii, ale soarelui și ale speranței. Cu toate acestea, există și superstiții despre ghiocei care vorbesc despre nenoroc, durere și moarte.

Ghioceii în legende și mituri

Cele mai frumoase specii de ghiocei

Aceste flori delicate, dar atât de puternice, care pot înflori peste straturile de zăpadă, au inspirat numeroase povești și legende frumoase.

Se spune că sunt florile care au răsărit primele pe pământ după ce Adam și Eva au fost alungați din Rai. Un înger a transformat fulgii de zăpadă în ghiocei, în timp ce Adam și Eva coborau pe pământ, să le aline durerea.

În Marea Britanie, ghioceii sunt cunoscuți drept florile Domnului sau clopoțeii Domnului, pentru că ei au fost aduși inițial pe meleagurile Angliei de către călugării italieni care i-au plantat pe la mănăstiri. Ghioceii s-au răspândit prin cimitirele din jurul mănăstirilor și au căpătat un renume straniu, de flori care aduc ghinion.

Superstiții despre ghiocei. Credințe de rău augur

Chiar dacă pentru noi, ghioceii reprezintă soarele, căldura primăverii, lumina și bucuria, pentru mulți englezi aceste flori au semnificații lugubre.

În Anglia nu se oferă niciodată ghiocei unei persoane bolnave, de teamă să nu îi grăbească moartea.

Nu se oferă și nu se aduc acasă ghiocei pe 2 februarie când este Întâmpinarea Domnului și nici pe 14 februarie de Sfântul Valentin. De asemenea nu se aduc în casă primii ghiocei înfloriți pe care îi vezi, pentru că rămâi nemăritată.

Această credință pare să își aibă originea într-o veche poveste conform căreia o tânără, care și-a găsit iubitul rănit de rivali, a încercat să îl vindece cu ghioceii luați de la biserică. Numai că bulbii de ghiocei fiind otrăvitori, au otrăvit sângele băiatului și l-au omorât.

De atunci, prin Anglia și Irlanda, oamenii se tem să mai aducă ghiocei în casă, iar faptul că bulbii lor sunt foarte otrăvitori a fost de multă vreme dovedit științific.

Ghioceii în credințele românești

Departe de influența miturilor și staniilor superstiții despre ghiocei din Regatul Unit, românii iubesc foarte mult aceste flori și le cultivă în toate grădinile. Ghioceii sunt vestitorii primăverii și unul dintre cele mai frumoase simboluri de mărțișor.

Pe vremuri, fetele culegeau ghiocei din pădure de Dragobete, îi purtau la urechi și la sân, să fie frumoase și iubite. Ba chiar la dăruiau flăcăilor ghiocei să le pețească mai repede.

În multe case românești, ghioceii erau aduși la icoane și păstrați până la Florii când se puneau crenguțe de salcie înmugurită.