Câteva construcții antice răspândite în lume, din China, până în Italia sau Iran au rămas intacte, au rezistat războaielor și vremurilor și se mai află în uz și în zilele noastre. Constructorii din Antichitate nu aveau nici mecanismele complexe de azi, nici motoarele sau macaralele noastre puternice și nici materialele incredibile care rezistă la foc și la uragane. Cu toate acestea, au fost capabili să ridice construcții miraculoase.

Turnul lui Hercule din Galicia

Pe coastele de nord ale Spaniei, la câțiva kilometri de orașul port La Coruma, se ridică maiestuos Turnul lui Hercule, cel mai vechi far funcțional din lume. Turnul are 55 de metri înălțime și o vechime de peste 1900 de ani. Inițial, pe vremea romanilor care au ridicat acest far, turnul avea 34 de metri înălțime. El a mai fost ridicat cu două nivele în secolul al XVIII-lea pentru a fi mult mai vizibil din larg de căpitanii de nave care se apropiau de coastă.

Legenda spune că turnul a fost ridicat pe locul în care Hercule l-a ucis pe uriașul Geryon, ridicând apoi turnul masiv peste craniul acestuia.

Castelul Sant’Angelo din Roma

Cunoscută drept Castelul Îngerului și recunoscută de toți turiștii care au vizitat vreodată Roma, celebra construcție antică datează de la începutul anilor 70 drept Mausoleu pentru împăratul Hadrian.

Mausoleul are o formă circulară cu o înălțime de 20 m și cu un diametru de 64 m. El este construit din peperin, o rocă vulcanică și beton roman, acoperit cu travertin (un calcar din Tivoli). Partea superioară a construcției avea probabil o grădină cu pini (Cupressus). În prezent, construcția colosală funcționează ca muzeu, iar aici pot fi vizitate mormintele mai multor împărați romani precum Hadrian, Marc Aureliu sau Septimus Severus.

Clădirea și-a primit numele de Castelul Îngerului în anul 590, când Roma era mistuită de epidemia de ciumă. Legenda spune că Arhanghelul Mihai i s-a arătat aici Papei Grigore cel Mare, a pus mâna pe sabie și a ordonat oprirea molimei, fapt ce a dus la salvarea locuitorilor Romei.

Palatul lui Dioclețian din Split

Croația și orașul Split se pot lăuda cu una dintre cele mai frumoase construcții antice ridicate de Împăratul Roman Dioclețian. Acesta a fost singurul împărat roman care s-a retras de pe tron de bună voie și a ales coasta orașului Split pentru a se bucura de o bătrânețe liniștită. Aici a construit palatul care îi poartă numele și în care s-a mutat în anul 305. Scrierile din acele vremuri spun că împăratul ducea o viață bucolică și cultiva varză în grădina palatului.

Terenul palatului era vast și era înconjurat de ziduri atât de groase și solide, că popoarele migratoare care au invadat coasta nu au reușit să le distrugă. Treptat, orașul Split a început să prindă contur din grădina palatului și apoi să se extindă până la așezarea urbană de azi. Și în zilele noastre, unele dependințe ale palatului servesc drept magazine, localuri sau lăcașuri de cult.

foto: Shutterstock