Beneficii

Spanacul este o sursă importantă de minerale și vitamine, precum A, C, E, complexul B, K, dar și minerale ca fierul, magneziul, manganul, calciul, fosforul, zincul, potasiul. Spanacul mai conține și carotenoide, cu efect antiinflamator. La fel de importante sunt betacarotenul, luteina și zeaxantina, care au efect benefic asupra sănătății ochilor și pot ajuta în prevenirea cancerului. Glicoglicerolipidele și fibrele conținute de spanac ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. 

Trucuri simple și rețete

  • Mâncați împreună: copiii tind să imite acțiunile părinților sau pe ale celor din jurul lor. Este important să te vadă consumând anumite alimente, să te audă spunând că sunt delicioase. Acest lucru te va ajuta să îl convingi mai ușor să mănânce aceste legume verzi.
  • Folosește-te de culori în farfurie: variază tipurile de legume și alege produse proaspete. Este un lucru dovedit că alimentele colorate din farfurie stimulează creierul, iar culorile roșu și galben sunt deosebit de populare. Creează un joc din aranjarea farfuriei, rugându-l să realizeze una care să conțină doar culoarea verde sau roșie. Stimulează-i creativitatea și pofta de mâncare în același timp.
  • Gătește împreună cu cel mic: indiferent de legumele alese, gătește-le în moduri și texturi variate. La grătar, prăjite, sotate, cu sos sau condimente ușoare. Cere-i copilului să te ajute la gătit, astfel el se va prinde în acest joc, iar, la final, va dori să-și guste creația culinară.

Rețete ușoare de gătit alături de cei mici

Rețetele de mai jos sunt foarte simple și pot fi pregătite rapid împreună cu cel mic. Rezultatul va fi unul delicios.

Brioșe cu spanac

Ingrediente:

  • 100 g spanac proaspăt
  • 100 g de mozzarella rasă
  • 130 g făină
  • 2 ouă
  • 125 g iaurt simplu
  • 50 ml de ulei de măsline
  • 1 plic de praf de copt
  • un praf de sare.

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Curăță spanacul și scufundă-l cinci minute în apă care fierbe. Se scoate și se trece sub un jet de apă rece, apoi se toacă mărunt. Se amestecă ouăle, iaurtul și uleiul de măsline. Se adaugă făina, praful de copt și sarea și se amestecă până obții un aluat omogen. La final, adaugi spanacul și mozzarella. Se coc în tavă specială de brioșe sau în cupe de hârtie, timp de 25 de minute. Se pot servi calde sau reci. 

Paste scurte cu brânză și spanac

Ingrediente:

  • 250 g paste scurte
  • 1 cană de spanac tocat
  • 1 cană de cașcaval ras
  • 100 ml de smântână
  • 30g unt
  • sare, piper

Macaroanele se fierb conform instrucțiunilor. Se clătesc cu apă rece și se scurg bine. Într-un vas pentru cuptor, se amestecă macaroanele, spanacul, cașcavalul ras și untul. Se adaugă smântâna, sarea și piperul. Se dă la cuptorul preîncălzit la 240°C, pentru 20 de minute. Preparatul se servește cald, alături de o salată verde. 

Vafe cu legume

  • 1 morcov ras
  • 1 dovlecel mic ras
  • o cană de spanac tocat
  • 250 g de făină
  • 250 ml de lapte
  • 50 g unt topit
  • 2 ouă
  • sare, piper 

Separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă tare. Amestecă făina cu gălbenușurile, untul topit și laptele. Se adaugă treptat albușurile și se amestecă ușor. La final, adaugă morcovul, dovlecelul bine stors și spanacul. Condimentează cu sare și piper și lasă aluatul 10 minute la temperatura camerei. Încălzește aparatul de vafe, toarnă puțin aluat și gătește până se rumenesc. Se servesc calde, cu un sos la alegere. 

Secretul pentru a-i face pe cei mici să consume legume este creativitatea. Acordă atenție gusturilor lui și pregătește-i mâncăruri care să-l atragă, precum chipsuri din legume, pizza cu dovlecei sau sfeclă, lasagna cu verdețuri, brioșe cu ciocolată și dovlecei etc. Poftă bună! 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Mega Image