CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Frumusețea le-a sporit faima, dar nu era deloc ușor de păstrat dacă nu stăpâneai câteva secrete de frumusețe cu totul deosebite. Femeile celebre pentru statutul lor nobiliar și pentru frumusețea lor aveau tot felul de ritualuri stranii cu care au încercat să oprească timpul în loc.

În spatele tenului luminos stăteau uneori rețete teribile cu pudră roșie din gândaci zdrobiți (carminul de azi) sau carne crudă. Injecțiile cu acid hialuronic au apărut abia azi! Pe vremuri, ingredientele pentru o frumusețe răpitoare erau mult mai greu de suportat, dar cine dorea să îți mențină statutul făcea sacrificii!

Elisabeta I a Marii Britanii a folosit ani de zile o cremă din pudră cu plumb și oțet cu care își acoperea fața, mâinile și decolteul pentru a ascunde urmele de varicelă. Faimoasa Cleopatra făcea baie în lapte de măgăriță, iar genoveza Simonetta, cea care a fost modelul lui Venus din tabloul lui Sandro Botticelli, folosea o mască din pâine, albuș de ou și oțet pentru tenul ei de porțelan.

Elisabeta, frumoasa împărăteasă a Austriei

Cea mai frumoasă Împărăteasă a Europei secolului al XIX-lea a fost Elisabeta a Austriei, sau Sisi cum era alintată în popor.

Nu doar că avea trăsături angelice, delicate și un chip frumos, dar era admirată pentru pielea ei albă și catifelată, fără cusur, pentru părul castaniu, bogat și strălucitor cum nu mai vedem azi decât în reclame și pentru talia ei elegantă și subțire.

Secrete de frumusețe din ritualul Împărătesei Sisi

Elisabeta a fost înzestrată de natură cu o frumusețe deosebită, dar a știut să o păstreze vreme îndelungată cu ritualuri complicate. Se spune că își acoperea fața și decolteul cu piure de căpșune, înainte de a intra la baie. Apoi se îmbăia în apă caldă, parfumată, cu ulei de măsline, după care se ștergea pe corp doar cu prosoape de mătase, să nu îi zgârie nimic pielea.

Dar cel mai teribil ingredient pe care îl folosea pentru frumusețea ei era carnea crudă de vițel. Le punea pe servitoare să îi taie felii foarte, foarte subțiri de carne de vițel proaspătă. Și le punea pe față și pe decolteau, se acoperea cu un ștergar pufos și dormea așa după amiaza.

Pentru a-și păstra talia de viespe, nu mânca deloc alimente tari precum carnea. Bucătarii ei pregăteau un fel de extract din carne fiartă de pui, potârniche și fazan pe care împărăteasa îl servea în dormitoarele ei, să rămână suplă și tânără. La cinele festive nu servea decât legume, salate, fructe și limonade.

Iar pentru părul ei bogat, incredibil de lung și de frumos petrecea câte trei ore pe mâinile servitoarelor care se chinuiau să îl pieptene și să îl prindă cu panglici.

Toate aceste ritualuri și secrete de frumusețe, repetate aproape zilnic, o mențineau frumoasă și tânără. Iar împărăteasa petrecea foarte mult timp în interior, departe de soarele și de vântul care credea că îi strică tenul.