Cele mai frumoase castele, locuri unice în Europa

Castelul Bran
Castelul Bran

Peleş, Bran sau castelul Corvinilor? Este dificil să spui care dintre ele este mai frumos. Fiecare are farmecul lui şi comori de preţ pentru care merită să fie ales în cele mai pretenţioase topuri ale lumii. În anul 2009, Branul era situat în topul celor mai frumoase castele ale lumii, conform Budget Travel, iar fortificaţia Corvinilor din Hunedoara a primit un loc onorabil în topul castelelor de basm ale Europei.

Dar Peleşul rămâne un simbol al eleganţei şi rafinamentului şi destinaţia de top pe valea Prahovei. A fost primul castel modern al României, cu încălzire centrală şi iluminat electric. Apartamentele vaste, decorate fiecare în alt stil, sunt înnobilate cu lucrări de artă de o valoare excepţională.

Atât interiorul castelului, cât şi exteriorul sunt somptuoase, de un bun gust desăvârşit. Castelul Peleş a urcat pe locul şase în top 15 cele mai spectaculoase castele ale lumii, realizat de site-ul Opentravel.

Cel mai mare parc natural

Ai fi tentată să crezi că Bucegii sau Apusenii sunt gazdele celui mai mare parc natural al ţării. Cu toate acestea, onoarea revine Munţilor Maramureşului, care au o arie protejată de lege de 18.000 de hectare. Parcul Natural Munţii Maramureşului este situat în nordul judeţului Maramureş, la graniţa cu Ucraina, şi cuprinde oraşele Vişeu de Sus şi Borşa, alături de opt comune.

Datorită frontierei, aici “supravieţuieşte” una dintre puţinele păduri sălbatice şi inaccesibile ale ţării. Este ultima casă a cocoşilor de mesteacăn, a pisicilor sălbatice şi a râşilor, care vieţuiesc alături de câteva sute de specii de mamifere, păsări, amfibieni şi fluturi rar întâlniţi în Carpaţi. Flora munţilor este şi ea deosebită, poienile cu narcise şi specii rare de orhidee precum Papucul Doamnei sunt comorile de preţ ale parcului.

Curiozităţi din lumea subpământeană

România este dăruită de natură cu o galerie impresionantă de peşteri, între care cea mai cunoscută şi vizitată este Peştera Urşilor din Munţii Apuseni. Cu toate acestea, cea mai frumoasă peşteră descoperită până acum se află în Munţii Bihorului, în platoul Padiş, şi a fost numită “Piatra Altarului”.

Nu ne putem lăuda cu pietre preţioase de valoarea celor din Brazilia sau India, dar peştera Piatra Altarului este unul dintre cele mai frumoase locuri unice din România și are bogăţii rar întâlnite. Ea este considerată de speologi între primele trei peşteri ca frumuseţe în Europa.

Dantelăria din calcar, coloanele fin sculptate de ape, discurile şi nuferii din cristale sau izvoarele cu “lapte de lună”, un lichid de o culoare nefirească… toate aceste comori au atras cercetători de prestigiu, precum Jacques Ives Custeau care a realizat aici un documentar de o importanţă ştiinţifică deosebită. “Piatra Altarului”, descoperită în anul 1984, este însă închisă publicului pentru conservarea frumuseţilor ei unice.

Comorile Deltei Dunării

Ştiai că, pe timp de vară, apa deltei străluceşte noaptea precum cerul înstelat? Dacă te scalzi în aceste ape, corpul tău capătă şi el o strălucire nefirească. Fenomenul îndrăgit de turişti se datorează unei plante fosforescente botezată “lumânarea de mare”.

Cel mai tânăr pământ al Europei şi singura deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei, Delta Dunării este un tărâm minunat, de o frumuseţe magică. Este adevărat că numărul păsărilor sau coloniile de nuferi s-au redus, iar poluarea îşi face simţite efectele, dar Delta rămâne a treia zonă din lume în ceea ce priveşte biodiversitatea, după Marea Barieră de Corali din Australia şi arhipelagul Galapagos.

Aici supravieţuieşte cel mai bătrân stejar din România, care are peste 400 de ani, aici poţi vedea păsări şi fluturi rari, care au pierit din alte regiuni ale globului, broaşte ţestoase centenare, cai sălbatici şi mii de specii de peşti şi de insecte.  

  • Vezi cele mai frumoase pasari din Delta Dunarii!
  •  

    Locuri unice în România cu care ne mândrim

    Transfăgărășanul
    Șoseaua sinuoasă a Transfăgărășanului

    Lacul Ursu este unic în lume datorită concentraţiei de sare, mai mică la suprafaţă şi din ce în ce mai mare în adâncime. Concentraţia de sare determină şi temperatura apei, 20°C la suprafaţă, 40°C la un metru adâncime şi 60°C la 1,5 m adâncime.  

    Transfăgărăşanul a fost declarat de publicaţia de prestigiu CarsRoute cel mai frumos drum din lume, iar TopGear l-a inclus în primele locuri în topul celor mai spectaculoase şosele. Frumuseţea lui este unică, dar Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, îi face deja concurenţă.    

    Vulcanii noroioşi din judeţul Buzău, unici în ţara noastră, sunt formaţiuni create de gazele naturale care împing spre suprafaţă apa amestecată cu argilă. Fenomenul este rar pe glob, în regiuni restrânse din Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Italia sau Indonezia.  

    Pădurea Letea este unicat datorită florei sale. Este singurul loc din Europa unde cresc liane, ca în pădurile tropicale.

    Vezi şi unde poţi face rafting, bungee jumping şi unde te poţi da cu parapanta în România!

    Citeşte şi despre cabane montane la altitudine din România!