Pe măsură ce copiii tăi cresc, te poți îngrijora că fratele mai mare are o influență negativă are asupra celui mic. Cel mai mare are acces la informații care poate sunt în regulă pentru vârsta lui, dar pot să nu fie potrivite pentru mezin. Cu toate acestea, poți contracara înrâurirea stabilind limite și încurajând interacțiunile pozitive dintre ei.

Semne că fratele mai mare are influență negativă

Semne care să-ți dea de gândit că există o influență negativă sunt limbajul nepotrivit care nu este utilizat în mod normal acasă, comentariile neobișnuite despre violență, sex sau relații, în general. Copiii mici vor repeta povești sau comentarii pe care le-au auzit de la părinți sau frați.

Expunerea la conținut interzis celui mic

Totodată, expunerea la emisiuni TV, jocuri video și internet poate fi, de asemenea, de vină. Deși, și aici, fratele cel mare ar putea cel care a avut ideea să se uite la acele lucruri. Primul lucru pe care îl ai de făcut să nu acorzi privilegii celui mic în defavoarea celui mare. Evită să faci diferențe. Totodată, fii atentă să nu dai amândurora aceleași lucruri, ci să decizi în funcție de nevoile fiecăruia. Degeaba împart o ciocolată în mod egal, dacă unul preferă înghețata”, este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Stabilește care sunt așteptările tale

Un alt pas important pas pentru a pune capăt oricărei influențe negative este să stabilești care sunt așteptările tale. Vor exista reguli clare și ei vor ști ce este și ce nu este permis. Copiii au nevoie să li se explice foarte clar pentru a înțelege ce înseamnă un comportament adecvat.

Ar fi bine să existe un program de treburi casnice, atât pentru cel mare, cât și pentru cel mic. Totodată, cel mare poate sta mai mult seara și poate avea voie să utilizeze un telefon mobil, pe când cel mic nu. Acesta ar trebui să știe că privilegiile se obțin odată cu vârsta și maturitatea, dar și că acestea vin cu mai multe îndatoriri.

Citește și: Cum combați influența negativă a anturajului la adolescent

Fii atentă la amândoi

S-ar putea să simți că fratele mai mare are influență negativă asupra celui mai mic. Cu toate acestea, problema ar putea proveni de la ambele părți. Când poți, observă-i în liniște pentru a vedea care este adevărul. Nu da vina pe cineva doar din bănuieli. Ascultă ambele părți.

Citește și: Ordinea la naștere îți poate influența cariera

Fratele mai mare are influență negativă: Află adevărul

Copiii trebuie să se simtă auziți și înțeleși. Acest lucru te va ajuta să determini dacă unele dintre nevoile lor nu sunt satisfăcute și dacă acest lucru alimentează într-un fel conflictele. Cu cât mai mult timp un frate mai mare are grijă de cel mic, cu atât este mai probabil să influențeze comportamentul. De exemplu, dacă ești îngrijorată de impactul unui copil mai mare asupra celui mai mic, evită să-l folosești ca bonă.

Sursa foto: 123rf.com