Prepară și tu una din cele trei rețețe delicioase sau – de ce nu? – pe toate trei. Înainte de a prepara dulceața de gutui, află întâi cum se aleg și cum se păstrează gutuile.

Dulceață de gutui tradițională

Această rețetă este cea pe care o preparau bunicile noastre.

Ingrediente dulceață de gutui tradițională:

2 kg gutui
1 kg zahăr
scorţişoară/anason/cuișoare
10 nuci
2 căni apă

Mod de preparare

Speli fructele și le dai pe răzătoare. Pui zahărul și apa la foc mic. Lași și amesteci din când în când până se face un sirop dens. Iei de pe foc și adaugi fructele rase, scorțișoară, anason sau cuișoare, după gust și nucile tăiate mărunt. Amesteci bine. Lași să stea timp de 15 minute. Pui din nou cratița la foc puternic. Oprești focul când dulceața de gutui face spumă și clocotește.

Lași acoperit să se răcească la temperatura camerei până a doua zi. Pui dulceața în borcane închise ermetic sau le acoperi cu celofan și îl legi. Se păstrează în cămara bine aerisită.

Dulceață de gutui cubulețe

Ingrediente

2 kg de gutui bine coapte

1kg 1/2 de zahăr

30 de grame de zahar vanilat

Sucul de la 2 lămâi

1 litru de apă

  • Dacă vrei o dulceață aparte, caută niște rubarbă. Vei fi dat pe spate!

Cum prepari dulceața de gutui cubulețe

Gutuile se taie felii, în cubulețe mici. Se pune apa la fiert împreună cu zahărul. Se lasă până când se încheagă și devine ca un sirop. Se adaugă fructele și sucul de lămâie. Se lasă la fiert. Se ia spuma din când în când și se șterg marginile vasului cu un șervețel ud. Amestecați des. Vei vedea dacă este gata punând o picătură din siropul format pe o farfurioară ținută în prealabil la congelator. Dacă vezi că siropul a ajuns la consistența dorită, oprești focul. Compoziția se toarnă fierbinte în borcane. Se acoperă și se lasă să se răcească până a doua zi.

Citește și: De ce e bine să mănânci o gutuie pe zi?

Dulceață de gutui fără zahăr

Ingrediente:

2 kg de gutui

1 kg mere

50 ml de suc de lămâie

Aproximativ 50 ml de apă

Se curăță și se rad fructele prin răzătoarea mică sau se taie bucăți mici și se mărunțesc cu ajutorul blenderului sau al robotului de bucătărie. Se pune pasta de fructe într-o oală cu fundul și pereții groși. Se adăugă apă astfel încât pasta să nu se lipească de fund.

Cum prepari dulceața de gutui fără zahăr

Se amestecă ocazional în cratiță. După 20 de minute, se oprește focul și se adaugă sucul de lămâie proaspăt stors. Se pune gemul în borcane, care se vor păstra la rece. Pentru a rezista mai mult, se pot fierbe borcanele la bain-marie timp de 30-40 de minute. După ce se scot din apă, se acoperă cu o pătură groasă. Se lasă să se răcească la temperatura camerei. A doua zi, pot fi mutate în cămară.

Truc: Dacă nu vrei să razi fructele când prepari dulceața de gutui, le poți tăia în bucăți mici și da prin bleder sau robot de bucătărie.

Sursa foto: 123rf.com