Divorț după mulți ani de căsnicie. Știrile despre divorțul lui Bill și Melinda Gates după 27 de ani de căsătorie au șocat o lume întreagă. Cuplul părea a fi imaginea stabilității și longevității conjugale. Au crescut împreună trei copii, au făcut o avere și o asociație umanitară renumită. Totuși, ca ei mai sunt multe cupluri mai puțin renumite, vecinii sau rudele noastre.

Ce spun statisticile despre divorțuri

Statisticile arată că mai mult de una din patru persoane care divorțează în Statele Unite au peste 50 de ani, iar mai mult de jumătate dintre aceste divorțuri se întâmplă după 20 de ani de conviețuire. La noi, vârsta medie a soților la divorț a fost anul trecut de 43,6 ani la bărbați și de 40 de ani la femei. Viața conjugală a durat, în medie, 9,5 ani. Ceva se întâmplă cu siguranță în rândul oamenilor în a doua jumătate a vieții și ajung să reconsidere alegerile pe care le-au făcut înainte. Sunt mulți factori care contribuie la motivul pentru care mai multe cupluri în vârstă divorțează mai mult acum decât în generațiile anterioare.

Divorț după mulți ani de căsnicie. Motivele despărțirii

Un motiv ar putea fi că sensul căsătoriei s-a schimbat. Oamenii nu-și mai doresc, în principal, siguranță financiară și ajutor reciproc, ci o relație fericită care să contribuie la împlinirea de sine. De asemenea, mai multe femei sunt independente din punct de vedere financiar. Astfel, nu rămân în căsnicii care nu le satisfac, pentru că nu au o altă cale de ieșire.

În cele din urmă, divorțul  la vârste înaintate poate fi mai frecvent decât orice alt moment din istorie dintr-un motiv simplu: oamenii trăiesc mai mult. Dacă te gândești că s-ar putea să mai ai încă 20-30 de ani de viață, realizezi că este mult timp de petrecut cu cineva alături de care nu mai ești fericit. Totodată, din ce în ce mai puține persoane sunt dispuse să lucreze la un mariaj care ”scârțâie”. Se gândesc că schimbarea partenerului cu un altul ar putea fi cea mai la îndemână soluție.

De ce unii amână divorțul

De ce aleg unii oameni un divorț după mulți ani de căsnicie? ”Uneori, cuplul nu funcționează bine de multă vreme”, constată psihoterapeutul Tedy Creștin, adăugând: ”problemele se acumulează, însă partenerii încă mai au avantaje din aceasta relație și atunci nu renunță la ea. În unele cazuri, partenerii au anumite frici și anxietăți de a rămâne singuri sau de a căuta alți parteneri. Poate, pur și simplu, consideră că este de preferat ceva rău și cunoscut decât ceva necunoscut”. De aceea se ajunge la divorț după mulți ani de conviețuire.

Citește și: Am divorțat, dar ne iubim în continuare

Divorț după mulți ani de căsnicie din cauza problemelor

”Alteori, se acumulează probleme de cuplu în timp, dar conflictul se declanșează brusc, de la o neînțelegere minoră sau de la încă o problema majoră. Nu contează atât de mult ce declanșează dorința de a divorța, contează ce s-a acumulat în timp în mod real în spatele acesteia. De multe ori, vedem certuri interminabile care au apărut de la un mic factor declanșator, însă partenerii aduc în discuție conflicte nerezolvate, vechi de ani de zile, semn că ele sunt vii și prezente în parteneri. Acestea s-au acumulat în ani, uneori în zeci de ani și nu se vor rezolva în zile sau săptămâni”, observă specialistul.

Citește și: Despărțiți, dar nu divorțați

Timp de gândire

”Înainte de a face pasul către un divorț după mulți ani de căsnicie, ar fi util ca partenerii să înceapă terapia de cuplu sau orice proces reparatoriu care include dezvoltare personală. Ar fi util un nivel superior de înțelegere, acceptare, empatie și compasiune pentru a rezolva problemele prezente.  Foarte important este cât de motivați sunt să încerce să rezolve conflictele dintre ei și cât de conștienți sunt de necesitatea de a depune eforturi și de a face schimbări.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Terapia de cuplu nu reprezintă o garanție că soții vor rămâne împreună, dar sigur vor fi mai multe șanse decât în absența ei. În plus, partenerii vor fi capabili să înțeleagă mai mult despre ei, despre relația actuala, despre ce își doresc în mod real și ce este mai bine pentru ei. Totodată, dacă vor alege divorțul, acesta ar putea fi unul cât mai amiabil cu putință,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com