Hoya sau floarea de ceară a primit de-a lungul timpului mai multe nume deosebite, datorită frumuseții ei. Sunt regiuni unde este cunoscută drept floarea de porțelan, deoarece petalele ei cărnoase au un luciu specific, ca de porțelan în lumina dimineții.

În America latină i se mai spune și Lacrima Maicii Domnului deoarece florile ei secretă mici picături translucide, asemeni unor lacrimi. Atenție, însă, pentru că seva care curge din florile proaspăt deschise este deosebit de otrăvitoare și nu trebuie atinsă de copii sau de animalele din casă.

Floarea de ceară mai greu de crescut la ghivece

Multe specii de hoya au florile roșii sau roz

Floarea de ceară face parte din genul Hoya care cuprinde 250 de specii, dar numai câteva dintre ele pot fi cultivate la ghiveci. 

La prima vedere, această plantă curgătoare cu lujeri puternici pare o floare rezistentă. Dar, dacă nu știi câteva mici secrete despre îngrijirea ei, vei avea neplăcuta surpriză să se ofilească sau să nu mai înflorească niciodată.

Iată câteva secrete despre îngrijirea ei de care trebuie să ții cont:

  • Lujerii lungi ai plantei trebuie ajutați să crească pe suporturi de lemn sau pe funii groase de cânepă întinse între doi araci. Foarte frumoasă este și forma rotundă pe care o poți obține dacă ajuți planta să crească în jurul unei coroane din sârmă.
  • După apariția bobocilor florali, ghiveciul nu se mai mută din locul lui și nici nu se rotește după lumină;
  • Dacă observi că frunzele încep să se îngălbenească sau să devină maronii, înseamnă că planta primește prea multă apă sau este arsă de soare și trebuie mutată într-un loc semiumbrit;
  • Codițele pe care au crescut florile nu se taie niciodată, pe ele se vor forma flori noi anul viitor.

Floarea de ceară nu rezistă în frig

Pe timpul iernii, această plantă trebuie adăpostită în casă, într-o cameră bine luminată, dar răcoroasă. Nu suportă atmosfera uscată. De aceea, o cameră cu 21 – 23 de grade Celsius este cea mai indicată pentru ea. Ai grijă să ții floarea de ceară într-un spațiu bine luminat, dar să nu aibă deloc soare direct, pentru că îi arde frunzele și florile.

Vara, are nevoie de lumina soarelui filtrată sau poate fi adăpostită la umbră. Iarna, se ține la fereastră, dar departe de calorifer sau orice altă sursă de căldură.

Cum trebuie scurtată floarea de ceară

Fiind o plantă cu o creștere rapidă, trebuie modelată și tăiată cu mare grijă. Se taie rar, după ce se ofilesc florile și se taie numai crengile foarte bătrâne, lăsând o bază de unde se pot dezvolta lujeri noi. 

Crenguțele mlădioase și tinere nu se taie niciodată, pentru că acestea fac flori în anul care vine.

Umiditatea moderată

Această plantă nu suportă umiditatea ridicată. Trebuie udată moderat, la 2 zile după ce se usucă pământul de la suprafață. Doar în perioadele caniculare are nevoie de mai multă apă.

Tot vara, odată pe an, are nevoie de fertilizatori pentru plantele cu frunze cărnoase. Acestea se administrează în apă, treptat, în lunile iunie și iulie.

Cum se transplantează și când

Dacă nu ai un spațiu generos pentru această floare, este bine să o cultivi în vase mici, pentru că ramurile ei pot trece de 5 – 6 metri într-un an. O poți muta în vase mai mari după 2 sau 3 ani de la cumpărare.

Transplantarea se face în lunile ianuarie, februarie înainte să apară mugurii noi. Cu toate acestea, planta nu suportă să fie deranjată prea des. Poți schimba doar pământul de la suprafață și poți adăuga fertilizatori specifici pentru plante cărnoase.