CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Pregătește toamna câteva borcane cu jeleu de struguri. Este un desert deosebit, mult mai aromat și delicat decât gemul de struguri sau alte dulcețuri din fructe. Iată pas cu pas cum îl poți pregăti rapid, cu ingrediente simple.

Cât zahăr este necesar pentru jeleu de struguri

Strugurii sunt foarte dulci, mai ales toamna târziu, după ce au fost lăsați să se coacă bine pe coarda viței de vie. Cu toate acestea, un jeleu bun necesită o cantitate destul de mare de zahăr.

În general, se folosește o cantitate de zahăr pe jumătate din cantitatea de struguri. Astfel, la 500 g de boabe de struguri se folosește o cantitate de 250 g de zahăr. În cazul în care strugurii sunt foarte dulci, se poate reduce cantitatea de zahăr sau se pune puțin mai multă zeamă de lămâie.

Cum se pregătesc strugurii pentru jeleu

Se aleg boabe mari și bine coapte de struguri, fie albi, fie negri. Jeleul din struguri negri este întotdeauna mai parfumat decât cel din struguri albi.

Boabele de struguri se spală bine, se mixează la robot și se strecoară zeama folosind o sită cu ochiuri fine, eventual o strecurătoare pentru făină.

Zeama de struguri în care sunt și urme fine de pulpă de la boabe se pune la foc potrivit până dă în clocot. Se adaugă zeama de lămâie și zahărul atât cât este necesar. La 500 g de struguri, se pot folosi 3 linguri de zeamă de lămâie și 200 – 250 g de zahăr.

Se ia vasul de pe foc și se adaugă gelatina. Se toarnă jeleul în borcane mici, sterilizate în prealabil și se lasă până se întărește și capătă un luciu frumos.

A doua zi, borcanele se acoperă cu capace sau cu folie de celofan și se pun la păstrare în cămară.

La ce poți folosi jeleul de struguri

Jeleul de struguri este un desert delicat, care poate fi consumat cu atare cu biscuiți fini sau poate fi folosit pentru aperitive sofisticate.

Un jeleu de struguri aromat completează de minune un platou cu nuci, fructe uscate, biscuiți și brânzeturi în zilele de Sărbătoare.

Jeleul de struguri poate decora prăjiturile cu cremă de vanilie sau torturile cu mai multe straturi de blat și cremă. El poate fi folosit și ca liant între straturile de cremă și blaturi.

Un jeleu dulce poate contrasta plăcut cu felii de friptură rece și picantă de pui sau de curcan.