CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Carnea de vițel de calitate este cea mai suculentă și gustoasă. Ea are o culoare roz deschis, este moale și se gătește ușor. Carnea de vită matură este mai tare, are o culoare roșiatică închisă, dar gustul ei rămâne unul deosebit. Ea este clasificată pe trei categorii de calitate, de care trebuie să ții cont dacă vrei să gătești o friptură suculentă și savuroasă.

Cum recunoști carnea de vită de calitate

Bucățile de calitatea întâi sunt mușchiul, nuca și cotletul, aflate în partea dorsală. Acestea sunt bucăți de carne fragede, care se gătesc rapid la cuptor sau la grătar, atât cât să aibă o culoare roz apetisantă și să rămână suculente.

Pieptul, spata și fleica sunt considerate bucăți de calitate medie, au o textură mai tare, o consistență mai densă și trebuie gătite mai mult timp decât cotletul, spre exemplu.

Iar carnea de vită cea mai tare și mai ieftină este carnea de pe picioare și de pe gât, dar și din partea extremă a pieptului. Aceasta se gătește cel mai bine dacă este tocată, dacă se adaugă o grăsime care o frăgezește și dacă se lasă la cuptor mai multe ore.

Cum știi că este bine gătită carnea de vită

În general, culoarea cărnii de vită trebuie să rămână roz sau un roșu foarte deschis, să fie suculentă după ce o gătești. Carnea de vită sau de vițel nu se coace și nici nu se prăjește până se închide la culoare deoarece se întărește.

Cel mai bine este ca bucata de carne să fie roz sau roșiatică la interior și suculentă inclusiv la margini pentru a fi gustoasă și ușor de digerat.

Dacă folosești un termometru pentru fripturi, carnea de vită se gătește perfect între 55 și 65 de grade Celsius. Este foarte important să fie bine marinată din timp pentru a-și păstra frăgezimea.

Cum se conservă carnea de vită cât mai simplu

Tăiată în bucăți potrivite sau tocată, carnea de vită poate fi ținută la congelator până la șase sau opt luni, fără să își piardă gustul bun. Dar cea mai gustoasă metodă de conservare rămâne cea la borcan, folosită în mod tradițional la țară.

Carnea se taie în bucăți potrivite, se aranjează în borcane, se adaugă sare și boabe de piper și bucăți de slănină deasupra. Apoi se închid borcanele ermetic și se fierb la cuptor timp de trei ore. Conservată astfel, carnea de vită poate fi ținută doi, trei ani la rece, fără să se altereze.