Începutul creșei sau al grădiniței este un pas mare în dezvoltarea copilului. Există câteva lucruri pe care le poți face pentru ca tranziția să fie mai ușoară pentru amândoi.  În primul rând, ar trebui să începi să-ți obișnuiești copilul cu ideea de a merge la creșă. Există anumite lucruri pe care poți să le faci ca să pregătești copilul să înceapă creșa. Povestește-i despre cum va fi și dă-i cât mai multe detalii. O atitudine relaxată din partea ta l-ar putea face și pe micuț să se adapteze mai ușor. 

Cum pregătești copilul să înceapă creșa: Povestește-i cum va fi

”Îl pregătești din timp și îi spui despre ce se va întâmpla. Să nu crezi că e prea devreme să vorbești cu el. Te înțelege încă de la 8 luni. Îi vei povesti despre copii, despre jucării, despre doamna x sau y care sunt bune și care au grijă de el, până vii tu să îl iei acasă. Această frază trebuie „tatuată” pe creierul copilului. El trebuie să știe că, atunci când termină munca, mami vine și îl ia acasă”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Deci, comunicarea este cheia. Nimeni nu vrea să fie lăsat într-o locație necunoscută fără nicio idee despre ceea ce se va întâmpla, cu atât mai mult un copil care este separat prima dată mai mult timp de mama lui.

Familiarizează-l cu idea

Există și cărți pe care i le poți citi ca să pregătești copilul să înceapă creșa. De asemenea, puteți viziona emisiuni sau seriale TV care au episoade despre primele zile ale unui personaj care merge la creșă. Astfel, va fi familiarizat cu idea. Puteți să vă jucați de-a creșa înainte de a ajunge acolo. Începeți acasă rutina. Mâncați la ore fixe, faceți activități, ieșiți la joacă și pune-l la culcare după-amiaza la orele la care ar face-o la creșă. Mergeți să cunoașteți educatoarele și să cunoască mediul.

Încurajează-i independența

Pentru ca să pregătești copilul să înceapă creșa, încurajează-l să fie independent. La locul de joacă, încurajează-l să interacționeze cu alți copii și chiar să se depărteze de tine, în timp tu stai pe bancă. Totodată, dacă ai posibilitatea, lasă-l să stea cu rude, bone sau vecini pentru câteva ore din când în când. Învață-l să mănânce singur, să se îmbrace, să-și pună pantofii. Chiar dacă la creșă este acceptat și așa, pune-l să facă la oliță sau chiar încearcă să vezi dacă este pregătit să renunțe la scutece. Spune-i că acum este un copil mare și că poate face unele lucruri singur. De câte ori reușește, arată-i că observi că a făcut o treabă grozavă.

Citește și: Ce trebuie să știe copilul înainte să meargă la grădiniță

Cum pregătești copilul să înceapă creșa: Învață-l cu rutina

Stabilește o rutină de dimineață solidă și previzibilă. De exemplu, vă treziți. Îi schimbi scutecele și stă puțin pe oliță. Vă îmbrăcați, vă spălați pe dinți, luați micul dejun. Apoi, plecați la creșă preferabil cu același mijloc de transport și pe același drum. Când îl lași acolo, spune-i cât va sta. De exemplu, până după ce mănâncă de prânz sau doarme după-amiază. Comunică-i cine va veni să-l ia. Dacă te întreabă, repetă-i amănuntele. Predictibilitatea îl face să accepte mai ușor separarea de cei dragi. Astfel, nu se simte părăsit cu niște necunoscuți, ci știe ce se va întâmpla și când veți vei după el.

Trucuri de folos atunci când merge la creșă

Atunci când îl lași la creșă, nu prelungi momentul. Ar fi bine ca educatoarea să aibă o activitate interesantă pentru a distrage copilul. Spune-i la revedere și dă-i o îmbrățișare scurtă. Nu te strecura să pleci atunci când nu te vede. Chiar dacă poate părea o idee bună pentru moment, acest lucru ar putea declanșa un sentiment de abandon. Dacă plânge când pleci, este normal și este o reacție bună. Înseamnă că te iubește și se simte în siguranță cu tine. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că va sta îmbufnat toată ziua. De îndată ce nu vei mai fi în raza lui vizuală, se va liniști și va începe să se joace. Poți să-i dai la el un obiectul care îi asigură confort, fie că este un animal de pluș, o pătură sau un obiect de-al tău care să îți păstreze parfumul. Acest lucru este esențial în special pentru timpul somnului.

Citește și: Învață copilul cum să se joace cu un câine pentru a fi în siguranță

Cum pregătești copilul să înceapă creșa: Inspiră-i încredere

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”Creează o rutină. Fă tot posibilul să îl iei tu de la creșă, mai ales dacă tu ești cea care l-a lăsat dimineața. Fii fermă. Este nevoie să te vadă  încrezătoare și veselă. Fă-l să râdă în drum spre creșă. Dacă, în schimb, tu ești evitantă și anxioasă și nu prea îți vine să-l lași, va plânge și nu va dori să rămână. În prima zi, îl duci o oră și stai cu el să vezi cum se joacă cu alți copii, cum explorează locul, jucăriile. Dacă e o creșă particulară, este posibil, dacă este de stat, s-ar putea să nu se poată. Eventual, îl poți lua mai repede în primele zile”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com