Pe măsură ce copiii, părinții, profesorii se apropie de începutul unui nou an școlar, există încă multe întrebări și mai puține răspunsuri. Ca să pregătești copilul de școală în pandemie, ar trebui să știi dinainte cum va decurge anul școlar. Totuși, nu știm cum va evolua pandemia de Covid-19 și nici care vor fi măsurile pe care le vor lua autoritățile.

Putem să ne gândim la mai multe scenarii, așa cum au fost și anul trecut. Este posibil să se meargă la școală la capacitate maximă, dar mai degrabă se va adopta un scenariu hibrid, în care doar o parte din elevi merg, iar ceilalți fac alternativ ore online. În anumite perioade, este posibil să se treacă doar pe online. Ca mamă, este bine să-ți pregătești copilul de toate scenariile.

Învață-l să se adapteze

Cu atâtea întrebări și scenarii, mulți părinți nu știu cum să abordeze pregătirea pentru școală. Dar am mai trăit acest moment în care nu știam cu adevărat ce se va întâmpla săptămâna sau luna viitoare. Este bine să ne adaptăm și să îi ajutăm pe copii să fie, la rândul lor, flexibili. Poți folosi acest moment pentru a-ți învăța copilul strategii de a  face față stresului și incertitudinii. Faptul că nu știi ce se va întâmpla și cum va decurge anul școlar este stresant.

Cum pregătești copilul de școală în pandemie: Fii realistă

Cercetările arată că încercarea de a lupta împotriva incertitudinii înrăutățește lucrurile. În schimb, acceptarea situației așa cum este le permite oamenilor să fie în armonie și cu emoțiile și apoi să le facă față. Deci, deși este greu să le spui copiilor tăi că nu știi ce se va întâmpla, este bine să fii realistă cu ei. Îi poți ajuta să se concentreze asupra lucrurilor pe care le pot controla, cum ar fi cum să poarte o mască corect și să se spele sau igienizeze pe mâini de câte ori e nevoie.

Fii pregătită pentru orice

Cum pregătești copilul de școală în pandemie? Psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu mărturisește cum abordează această situație din rolul de mamă. ”În ce mă privește, prefer să gândesc anul școlar în sistem mixt. Fie că toți copiii vor fi online, fie că numai al meu (pe o perioadă determinată, cum ar fi o carantină), important pentru mine este să fiu pregătită pentru orice ar urma. Cumpăr rechizite. Pe acestea le folosește și la școală, dar și acasă. Pregătesc tot ca la orice început de an școlar. În plus, am grijă și de logistica de acasă, în măsura în care îmi permit: mă asigur că am un abonament de internet cu o viteză bună, antivirus, imprimantă, laptop sau tabletă pe care să poată lucra etc.”.

Citește și: Cum îți pregătești copilul de școală

Fii la curent cu știrile

Cum pregătești copilul de școală în pandemie: Copiii se simt liniștiți când știu ce planuri sunt în vigoare și la ce schimbări trebuie să se aștepte. Explică-i ceea ce va urma, din ce știi. Așa cum a fost și anul trecut, lucrurile puteau fi diferite de la școală la școală sau de la județ la județ. Află cât poți de exact care sunt ultimele știri în ce privește situația la nivel local și național și împărtășește-i-o copilului tău. Totodată, nu face asta de mai multe ori pe zi, ca să nu devină o obsesie și să mărească nivelul de stres. Nu te arăta nici tu foarte anxioasă. Cel mai probabil, copilul va prelua atitudinea ta. Dacă tu ești relaxată, așa va fi și el.

Oferă-i multe detalii

Dacă va merge efectiv la școală, povestește-i despre cum va arăta clasa, cine vor fi colegii și profesorii lui, ce activități  extrașcolare va avea, la ce after-school va merge, care va fi drumul spre școală, cum veți ajunge acolo etc. Cu cât știe mai multe detalii, cu atât va fi mai liniștit. Are nevoie de ele mai ales dacă trece de la grădiniță la școală sau schimbă unitatea de învățământ, dar și o reamintire după vacanță nu strică, mai ales că anul trecut nu a petrecut prea mult timp în clasă. Repetarea diferitelor scenarii înainte este și ea o modalitate bună de a le oferi copiilor un sentiment de control.

Citește și: Ce este homeschooling și cui i se potrivește

Cum pregătești copilul de școală în pandemie: Echilibru în toate

”Pentru a-ți ajuta copilul să fie pregătit și să nu fie dezamăgit orice ar urma, rememorează cu el atât avantajele învățământului online, cât și pe cele ale prezenței fizice la școală. Vei pune accent doar pe partea lor pozitivă. Îi repeți faptul că aceasta pandemie nu va dura la infinit.

Deși va fi greu să îi explici de ce la mare oamenii nu păstrau nicio regulă de distanțare, iar la școală nu au voie să stea prea aproape unii de ceilalți,  trebuie să încerci să nu-l tensionezi foarte tare. Permite-i să aducă acasă colegi, mai ales dacă au proiecte împreună. Lasă-l să iasă la joacă sau în oraș, cu grijă și rigoare, desigur. Astfel, nu va acumula frustrare prea mare.”

Sursa foto: 123rf.com