Uleiul de cocos are o aromă deosebită, dulce și ușor parfumată, care face aluaturile pentru tarte, fursecuri, checuri sau pandișpanuri mult mai apetisante. Dacă vrei să folosești ulei de cocos pentru aluaturi și foi de prăjituri, iată câteva reguli esențiale pe care este bine să le cunoști.

Uleiul de cocos se topește la 25 de grade Celsius

Ai observat deja că uleiul de cocos depozitat într-o cămară rece se solidifică, devine mai deschis la culoare și capătă consistența unui unt moale. Trebuie să știi că uleiul de cocos se topește la aproximativ 25 de grade Celsius.

Uleiul de cocos poate substitui alte grăsimi

Raportul este 1:1 dacă vrei să înlocuiești untul sau uleiul de floarea soarelui cu ulei de cocos. Dacă ai o rețetă de aluat de tartă în care sunt necesare 200 gr de unt, atunci poți folosi 200 gr de ulei de cocos. Bineînțeles, se recomandă uleiul de primă presă, bio, curat și fără aditivi.

Folosește uleiul de cocos în loc de unt

Dacă vrei să obții o crustă crocantă pentru tartele tale sau fursecuri fragede, poți folosi uleiul de cocos în loc de unt. Păstrează câteva zile uleiul de cocos la frigider, să se solidifice, ia cu lingura bucăți mari din borcan și mixează bine cu făina, așa cum faci de obicei cu untul.

Folosește ingredientele la temperatura camerei

Ori de câte ori vrei să faci un aluat cu ulei de cocos, toate celelalte ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei. Este o regulă care se respectă la orice rețetă de plăcinte, checuri, cozonaci sau tarte, chiar dacă se folosește untul sau uleiul de cocos rece, de la frigider.  

Folosește uleiul de cocos pentru a unge tăvile

Chiar dacă nu folosești acest ulei în aluaturi și prăjituri, îl poți folosi pentru a unge toate tăvile înainte de a coace ceva în ele. Are un punct de ardere ridicat și formează o peliculă groasă de grăsime care protejează aluaturile să se nu se ardă.