CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Ar fi bine ca uleiul de măsline să nu îți lipsească din bucătărie. Este sănătos, este aromat, este benefic pentru inimă și imunitate, îl poți folosi la tot felul de preparate, dar mai ales la salate, brânzeturi și pește.

Când pui câteva picături de ulei de măsline peste o bucată de feta și o servești cu măsline, este imposibil să nu îți amintească de vacanțele din Grecia.

Cum depozitezi corect uleiul de măsline

Sticla cu ulei de măsline nu se ține lângă celelalte sticle cu ulei de floarea soarelui. Pentru el, trebuie să găsești un colțișor întunecat, dar departe de variațiile mari de temperatură din bucătărie.

Uleiul de măsline nu se ține la soare și la lumina zilei. Lumina și căldura accelerează procesele de degradare și uleiul de măsline devine rânced în scurt timp.

Ca atare, ai grijă să nu stea în dulapul de lângă calorifer sau de lângă cuptor, dar nici în frigider. Dacă îl ții la rece, uleiul de măsline devine mai dens, își schimbă gustul, iar când este scos la temperatura camerei, condensul face ca uleiul să se strice mai repede.

Folosește uleiul de măsline doar în primul an de la fabricare

În general, uleiul de măsline, oricât de bun ar fi, extravirgin și presat la rece din cele mai bune măsline, se păstrează bine doar un an. Dar în condiții optime, departe de lumină și căldură.

După un an de zile, textura și gustul lui încep să se schimbe și nu va mai fi la fel de gustos în salate.

Un truc de la marii chefi să verifici uleiul de măsline

Gustul și aroma uleiului de măsline variază ușor de la o regiune la alta, de la un soi la altul de măsline și de la calitatea solului. Dar un ulei de calitate va fi întotdeauna uleiul de primă presă, așa numitul extra virgin, obținut din măsline coapte pe jumătate și presate în cel mult 24 de ore de la cules.

Marii chefi din localurile cu pretenții simt imediat un ulei de măsline de calitate după gust și după miros. Pentru noi ceilalți, este mai greu să deosebim un ulei cu adevărat bun de unul contrafăcut, care are o aromă plăcută. Uleiul de măsline poate fi falsificat prin adăugarea de grăsimi și uleiuri din floarea soarelui sau alte plante oleaginoase sau prin adăugarea unor arome subtile de măsline.

Dar iată un truc pe care îl poți folosi ușor acasă. Este un truc simplu, cu un cartof fiert.

Spală bine un cartof și pune-l la fiert cu tot cu coajă. Când este gata, scoate-l din apa fierbinte, taie-l pe jumătate și toarnă puțin ulei peste pulpa fierbinte.

Dacă uleiul emană un miros plăcut de măsline proaspete, de verdeață și lemn crud, ai un ulei de calitate. Dacă mirosul nu ți se pare deloc plăcut, atunci este posibil să fie un ulei obținut din măsline vechi, posibil râncede, sau din resturi de măsline și sâmburi.