Unul dintre cele mai răspândite mituri despre miere este acela că mierea încălzită devine toxică pentru sănătate! A murit cineva după ce a mâncat prăjitură cu miere coaptă la peste 70 de grade în cuptor? Ei bine, să vedem ce spun specialiștii.

Mierea se folosește din Antichitate la diverse preparate fierte sau coapte. Până acum patru – cinci secole nici nu știam ce este zahărul.

Gospodinele mai înstărite foloseau mierea pentru dulciurile pe care le găteau la sărbători. La fel ca și azi, era marfă rară și prețioasă, dar era recunoscută pentru proprietățile ei benefice.

În zilele noastre, găsim tot soiul de miere în magazine, dar câtă miere este cu adevărat naturală? Un studiu al Asociației pentru Protecția Consumatorului, la care au fost analizate 51 de borcane de miere provenită din mai multe zone din țară, dar și din Italia, Germania, Portugalia, Brazilia și Mexic, ne atrage atenția că numai 3 borcane din 10 conțin miere ecologică, naturală, nefalsificată.

În condițiile în care s-a găsit inclusiv sodă caustică în mierea falsificată, pe lângă zahăr, sirop de porumb, melasă, amidon, clei de oase, rășini sau drojdii, te întrebi ce face cu adevărat mierea periculoasă: temperaturi ridicate sau ingredientele dubioase?  

Când devine mierea toxică?

Mierea încălzită la temperaturi joase, până în 40 de grade Celsius, nu își schimbă nici culoarea, nici strucura chimică, doar consistența. Ea devine mai fluidă și ușor de consumat.

Conform mai multor cercetări din ultima vreme, mierea încălzită la peste 40 de grade capătă un compus toxic și anume hidroxi-metil-furfural, prescurtat HMF. Acest compus este de fapt o aldehidă care se formează în momentul în care mierea se caramelizează sau se rumenește.

HMF este toxic pentru organism, dar cantitatea de HMF din mierea topită este mult mai mică decât din alte produse alimentare pe care le consumăm zilnic.

Același HMF se găsește în orice produs de panificație care conține zahăr. Spre exemplu, aceeași cantitate de zahăr produce de 100 de ori mai mult HMF decât o cantitate similară de miere încălzită.

De asemenea, HMF se găsește în bere, sucuri acidulate, fripturi, pizza, pâine, biscuiți, dulciuri procesate din comerț pe care le consumăm mult mai des decât consumăm miere. Orice produs procesat care conține zahăr, melasă, sirop de porumb, zaharoză sau alți îndulcitori artificiali va conține și HMF în cantități apreciabile.  

Putem să folosim mierea încălzită în prăjituri, ceaiuri sau lapte?

Dacă pui miere în ceai sau în lapte cald, cu siguranță nu ai de ce să te temi că va fi toxică pentru organism. Singura ta preocupare este originea mierii. Dacă folosești o miere naturală, organică, de origine controlată, aceasta nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate. Din contră! Are o mulțime de beneficii binecunoscute.

Mierea folosită în aluaturi și creme fierte, mierea adăugată în laptele care fierbe pe foc sau pentru caramelizarea fructelor poate conține HMF. În acest caz, ea ridică un semn de întrebare. Dar cantitatea de HMF este mult prea mică pentru a provoca stări de rău, greață, dureri abdominale sau boli mult mai grave.

În schimb, consumul zilnic de zahăr, dulciuri, bere și sucuri este mult mai periculos decât două – trei linguri de miere încălzită pe care le folosești la un orez cu lapte…