Arbuștii fructiferi nu trebuie să lipsească din nicio grădină. Fie că locuiești la câmpie, pe malul unui lac, fie la munte sau în podișul Dobrogei, cei mai buni arbuști roditori sunt rezistenți, cresc aproape în orice condiții și fac multe fructe în fiecare an.

Murul de grădină, fără spini, se numără printre cei mai roditori. Nici zmeura nu este mai prejos, chiar dacă este puțin mai pretențioasă, urmată de cătină, de goji, de aronia, de afine sau agrișe.

Arbuști roditori pot fi cultivați pe lângă garduri sau ziduri, pentru a le oferi un suport solid. Cine are suficient spațiu în grădină, poate construi o arcadă sau mai multe rânduri de susținere, din stâlpi și sârmă, pentru arbuștii care dezvoltă ramuri foarte lungi precum murul sau zmeura. Iată și câteva detalii despre îngrijirea fiecăruia.

Murul de grădină

mure sanatate

Este de preferat soiul fără spini, cu fructe mari, negre și foarte dulci. Murele care se coc în lunile iulie – august. Murul are ramuri lungi de peste doi metri, pe fiecare dezvoltându-se zeci de crenguțe cu buchete de fructe negre.

Poate fi cultivat aproape în orice regiune a țării, mai puțin în localitățile de munte unde iernile sunt mult mai aspre. Suportă bine căldura, dar pentru a obține fructe de calitate trebuie udat în mod constant primăvara.

Crengile care au rodit în anul anterior se usucă singure peste iarnă și se taie de la sol în luna martie.

Zmeura, printre cei mai îndrăgiți arbuști roditori

Vindecă-te-mâncând-zmeură

Este o plantă iubitoare de soare și se cultivă cu succes la câmpie, dar și în zonele de deal, unde are pământ roditor și bine afânat. Butașii cu muguri verzi se plantează primăvara în grădină, după ce trece pericolul de îngheț, de preferat în luna aprilie.

Se montează tutori de la bun început și crengile lungi se prind de aracii de lemn pentru că vor deveni tot mai grele pe măsură ce cresc fructele.

Zmeura se acomodează cu orice tip de sol, mai puțin cu pământul argilos și foarte umed. Ea preferă uscăciunea și nu se udă decât în verile secetoase, altfel fructele nu vor mai fi la fel de dulci și de parfumate.

Aronia

Fructele de aronia sunt amărui, dar sunt pline de minerale și fitonutrienți

Tufele de aronia sunt prolifice încă din al doilea an de la plantare. Este un arbust rezistent și la secetă, și la îngheț și nu are mari pretenții în ceea ce privește solul. Trebuie doar săpat de jur împrejur să nu fie acoperit de ierburi și udat în mod constant, deoarece îi place umiditatea.

Fructele de aronia se coc începând cu luna august, sunt negre albăstrui și foarte bogate în vitamine și minerale din toată gama esențială organismului. Aronia face fructe în partea superioară a ramurilor. Crengile solide și puternice nu se taie, doar ramurile strâmbe, slabe sau cele care cresc la sol.

Agrișul  

Este un arbust care preferă mai degrabă clima umedă și răcoroasă din zonele montane, dar poate fi cultivat și la câmpie, într-un loc semiumbrit, unde va fi udat în mod constant. Cu toate acestea, la temperaturi ridicate, de peste 30 de grade, în lunile toride iulie și august, este posibil să se ofilească, chiar dacă este bine îngrijit.

Agrișul trebuie întreținut tot timpul, pământul trebuie săpat și udat, iar primăvara se poate adăuga un îngrășământ natural bine afânat. Agrișul produce multe fructe pe timp de vară, dacă este bine îngrijit. Este unul dintre arbuști roditori mai pretențioși, dar care merită tot efortul.