CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cultivă în fiecare an legume bogate în potasiu la tine în grădină, să te bucuri de savoarea lor, de gustul lor proaspăt și mai ales de calitățile lor nutritive deosebite. Potasiul este unul dintre mineralele esențiale implicate în toate procesele celulare ale organismului. Legumele bogate în potasiu trebuie să fie pe masa noastră zilnic sub formă de salate sau în diverse delicioase preparate.

Sfecla roșie

655 mg de potasiu la o porție de 100 gr

sfecla rosie

Așteaptă zilele calde din luna martie, după ce trece pericolul de îngheț, și cultivă sfecla roșie în grădină. Este una dintre cele mai sănătoase legume, foarte bogată în minerale: potasiu, calciu, fosfor, mangan, zinc, precum și în vitamine din grupul B, vitamina A și vitamina C.

Sfecla are nevoie de un loc însorit în grădină, să se bucure de soare aproape 10 ore pe zi. Totodată are nevoie de un sol bine afânat, bine săpat și îmbogățit cu îngrășământ natural sau compost din resturi de legume. Bulbii de sfeclă se dezvoltă cel mai bine dacă au un sol bogat în azot și potasiu. Sunt legume care trebuie udate frecvent pentru a se dezvolta rapid.

Spanacul

420 mg de potasiu la porția de 100 gr

Frunzele fragede de spanac sunt delicioase și sunt recunoscute pentru concentrația mare de fier. Dar spanacul se numără și printre verdețurile bogate în potasiu. Semințele de spanac pot fi semănate în solar toamna în lunile octombrie – noiembrie, dar și primăvara în lunile martie – aprilie.

Spanacul nu este deloc pretențios. Are nevoie de multă lumină și de soare, de udări frecvente și de un sol îmbogățit cu humus și nisip. În zilele calde, frunzele cresc repede și pot fi deja recoltate după 3 – 4 săptămâni de la germinare, pentru a fi cât mai fragede.

Păstârnacul

286 mg de potasiu la porția de 100 gr

pastarnac sanatate

Această rădăcinoasă albă este iubită de gospodine pentru aroma ei specifică și este folosită adesea în ghivele de legume, în supe și ciorbe acrișoare. Păstârnacul este foarte hrănitor și sănătos și poate fi combinat cu diverse rădăcinoase date pe răzătoare pentru salate de crudități.

Semințele de păstârnac rezistă bine la frig și pot fi semănate în grădină în luna martie, după ce trec nopțile cu temperaturi negative. Solul se sapă adânc la cazma, se fărâmițează bine, se îmbogățește cu nisip și compost și se udă.

Se seamănă semințele și se acoperă cu un strat de pământ bine afânat, apoi se udă cu o stropitoare fină.

Păstârnacul are nevoie de un pământ bine drenat, ușor lutos, de umiditate moderată, dar de multă lumină. Fertilizatorii pe bază de azot se administrează în perioada în care începe îngroșarea rădăcinilor și anume în perioada august – septembrie.