Din fericire, în țara noastră există stațiuni balneare pentru orice afecțiune și problemă de sănătate. Unde să mergi la tratament balnear? Stațiunea balneară ”se alege în funcție de tipul de afecțiuni de care suferi, la indicația medicului de familie și/ sau a medicului specialist”, spune dr. balneolog Suzana Pretorian. Medicul îți spune, pe scurt, care sunt locurile pe care ar fi bine să le vizitezi pentru a te trata.

Unde să mergi la tratament balnear pentru reumatism

Stațiunile balneare cu ape sărate și nămoluri  sapropelice (Techirghiol, Sovata) au proprietăți antiinflamatorii, fiind recomandate persoanelor care suferă de afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloze, poliartroze), afecțiuni reumatismale inflamatorii, afecțiuni posttraumatice (stări după entorse, luxații și fracturi). Sunt, de asemenea recomandate pentru afecțiuni ginecologice și dermatologice.  În plus, la Herculane beneficiezi de tratamente pentru afecțiuni reumatismale.

Pentru afecțiuni cardiovasculare

Unde să mergi la tratament balnear dacă suferi de acțiuni cardiovasculare? Stațiunile balneare cu ape iodurate (Govora) sunt recomandate celor care au probleme cu circulația periferică și tensiunea arterială crescute. Sunt utile în special pacienților cu boli cardiovasculare. Sunt eficient în tratarea afecțiunilor bronho-pulmonare (astm bronșic, bronșite acute și cronice), relaxare, corectarea posturii și aliniamentului corpului, în creșterea mobilității articulare și reeducarea respiratorie. 

Unde să mergi la tratament balnear pentru afecțiuni respiratorii

Stațiunile cu ape sulfuroase (Călimănești, Căciulata, Olănești, Herculane) au efecte benefice asupra aparatului respirator și sunt indicate pacienților cu sinuzită cronică, astm, bronșită cronică, tuberculoză.

Citește și: 7 stațiuni balneare din România unde poți merge la cură și iarna

Pentru boli digestive

Unde să mergi la tratament balnear dacă ai boli digestive? Stațiunile cu ape carbogazoase (Borsec, Tușnad) oferă remedii pentru tratarea bolilor cardiovasculare, bolilor de nutriție și digestive (cum sunt constipația cronică sau gastrita cronică hipoacidă); a bolilor endocrine și a tulburărilor renale. Ele sunt indicate în cazul celor care vor să slăbească sau al celor care vor sa scape de oboseala cronică și stres (nevroză astenică). 

Unde să mergi la tratament balnear. Mofetele

Una dintre bogățiile naturale cu care țara noastră se poate mândri este mofeta. Termenul provine din latinescu „mephitis” care înseamnă „emanație puturoasă”. Mofetele sunt emanații de gaze naturale dintr-o sursă vulcanică cu un conținut de 95 – 98 % bioxid de carbon.

Indicații:

  • Afecțiuni cardiovasculare, infarct miocardic vechi;
  • Cardiopatia ischemică, stări post flebite profunde la minimum 6 luni după faza acută;
  • Boli dermatologice: psoriazis, eczeme cronice;
  • Bolile sistemului nervos: afecțiuni ale sistemului nervos periferic (poliradiculonevrite, neuropatia diabetică) afecțiuni ale sistemului nervos central (sechele după AVC, nevroza astenică);
  • Afecțiuni ginecologice și endocrine, tulburări ale funcției sexuale;
  • Aparatului locomotor: spondilopatii, artroze și poliartroze;
  • Afecțiuni asociate: afecțiuni metabolice și de nutriție (diabet zaharat și complicațiile sale, ulcer cronic de gambă, hiperuricemie, obezitate, dislipidemie, limfedem), cardiopatie ischemica instabilă, tulburări de ritm, insuficiență cardiacă decompensata, hipertensiune arterială, insuficiență renală, afecțiuni respiratorii, afecțiuni acute, tumori maligne (cancer de orice tip).

Atenție, mofetele au și unele contraindicații:

  • Tulburări de ritm cardiac, fibrilație;
  • Epilepsie;
  • Intervenții chirurgicale recente;
  • Anemie;
  • Hemoragii de orice cauză;
  • Psihopatii, psihoze;
  • Afecţiuni în stadiu acut, boli infecţioase, boli venerice;
  • Tumori maligne (cancer de orice tip);
  • Decompensare cardiacă avansată.

În țara noastră, mofete naturale se găsesc la Covasna, Băile Tușnad, Borsec, Buziaş, Balvanyos, Malnaş Băi, Harghita Băi, Sângeorz Băi, Slănic Moldova, Vatra Dornei.

Citește și: De ce să mergi la Băile Govora iarna. Cum te poți relaxa și trata la Băile Govora

Cură cu efecte de durată

”Spre deosebire de terapia medicamentoasă care uneori este însoțită de efecte secundare, cura termală nu determină efecte secundare, decât foarte rar. Apele minerale administrate în cură internă nu sunt active în doze unice. Efectul lor devine evident după o administrare de 20-30 zile.

dr. Suzana Pretorian, , medic balneolog, SOVATA Ensana Health Spa HotelsMulți pacienți își reduc consumul de medicamente, de antialgice, sau chiar nu mai consumă deloc după ce au urmat programul de tratament balnear. Este nevoie de cel puțin două săptămâni de tratament pentru a simți efectele pe termen lung, în care sunt incluse tratamentul balnear. Este modul ideal pentru a te îndepărta de viața de zi cu zi și de posibilele surse de stres,” spune dr. Suzana Pretorian,  medic specialist balneolog la Ensana Health Spa Sovata.

Citește și: Sovata. Cum te poți trata și ce mai poți face când vizitezi ”Perla Mureșului”

Îngrijire personalizată

Atunci când alegi unde mergi la tratament balnear, ține cont și de dotările care există în stațiunea respectivă. Într-o stațiune balneară, ”ai parte de un tratament multidisciplinar: tratamente bogate în apă minerală, mofetoterapie, crenoterapie, exerciții fizice pentru a învăța cum să te miști bine, cum să respiri bine, sfaturi pentru sănătate.

Într-o stațiune balneară pacientul, după examinarea clinică este monitorizat medical. Primește sfaturi pe toată durata curei și beneficiază de un tratament de specialitate”, explică medicul. Cele 14 zile de tratament balnear sunt parțial acoperite de Asigurările de Sănătate. Pentru a afla mai multe întreabă-ți medicul de familie.

Sursa foto: 123rf.com