Cum protejezi sănătatea de Paști

“Trebuie să ne asigurăm că facilităm trecerea organismului nostru de la un regim alimentar sărac în grăsimi și proteine animale, bogat în legume și fructe, la dieta de sărbătoare, complet diferită de cea anterioară. Dieta de sărbătoare ne solicită corpul. Îl forțează să funcționeze la capacitate maximă de digestie (pe toate căile lui metabolice). Și poate să genereze semne și simptome de surescitare.”, spune Dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, Centrul Medical ProVita.

Astfel, este important să ne menținem sănătatea de Paști. Atât modul în care gătim și combinăm alimentele, dar și cantitătile pe care le consumăm. Produsele bogate în proteine animale precum carnea de miel, drobul sau ouăle trebuie preparate cât mai dietetic: la cuptor, la abur, la grătar, prin fierbere. Evitând pe cât posibil prăjelile sau alimentele cu un conținut mare de grăsimi animale sau uleiuri. Preparatele grele vor fi acompaniate de cât mai multe vegetale proaspete și legume de sezon.

Moderația e cheia

Se recomandă moderație la dulciuri, făinoase, dar și la băuturile dulci carbogazoase sau alcoolice. Este bine să consumăm porții cât se poate de mici de alimentele cu digestie dificilă (friptura de miel sau ied, drobul, ouăle, cozonacul, pasca). Și porții cât mai generoase de fructe și legume – surse naturale de fibre, care ajută la digestia alimentelor mai puțin digerabile.

În concluzie, sărbătorile pascale trebuie să se caracterizeze prin mese fără excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric și un consum mic sau moderat de alcool. În plus mișcare, cât mai multă mișcare! Între mese, înainte sau după mese, de la simple plimbări până la sport în aer liber, pentru a reuși să se consume o bună parte din excesul caloric adus de aceste alimente speciale din meniul de Paște., spune dr. Luminița Florea.

Tu ce faci de Sărbători?

Comportamentul alimentar se află în strânsă legătură cu comportamentul social. Sărbătorile, mai ales cele religioase, sunt un prilej de a aduce oamenii în sânul familiei. Pare și este un lucru minunat. Însă în societatea de azi sunt o mulțime de oameni singuri. Pentru care această întrebare firească pentru cei cu familii, ”Ce faci de Sărbători?” este o întrebare generatoare de tristețe, furie și, uneori, rușine. Perioada sărbătorilor este o perioadă mai dificilă pentru această categorie de oameni. Deoarece se accentuează sentimentele de singurătate și inadecvare.

Alexandra Siru, psiholog în cadrul centrului ProVita, oferă cateva sfaturi care ne pot ajuta să ne eliberăm de presiunile cutumelor sociale:

„- Ați putea gândi: ”abia aștept zilele libere de Paște să mă odihnesc, citesc, relaxez, uit la filme, merg la sală”. Și orice v-ar plăcea să faceți în restul timpului dar sunteti prea ocupat(ă);

– Ați putea cere sprijin prietenilor? Unii dintre cei singuri se simt jenați să își întrebe prietenii despre planurile de Sărbători gândindu-se că deranjează sau se fac de râs pentru că ei nu au.- Ați putea merge să vă oferiți compania altor persoane singure și în suferință (nimic nu ne înalță sufletește mai mult decât a oferi ceea ce avem noi nevoie) aflate în azile, cămine, orfelinate;

– Ați putea suna prieteni și cunoștințe vechi pe care din diverse motive le-ați neglijat și să profitați de zilele libere să reluați legătura;

– Ați putea căuta din timp evenimente pentru oameni singuri;

– Ați putea pur si simplu să leneviți și să vă uitați la comedii, bucurându-vă de faptul că nu trebuie să mergeți la serviciu!”

Sursa foto: 123rf.com