CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Saliva joacă un rol esențial în curățarea dinților și menținerea sănătății bucale generale. De fapt, nu numai că aceasta contribuie la o digestie corectă a alimentelor, dar rolul salivei este esențial și pentru percepția aromelor, pentru neutralizarea acizilor prezenți în unele alimente și pentru protejarea suprafeței dinților.

De aceea, pentru a păstra cel mai bine funcțiile digestive, de vindecare și de protecție ale acestui prețios aliat al nostru, este necesar să fim atenți la igiena orală și să încercăm să adoptăm o dietă sănătoasă și echilibrată.

Citește și: Un test din salivă îți poate dezvălui riscul genetic de a face 8 tipuri de cancer

Ce reprezintă saliva?

Saliva este un lichid format din apă, mucus, proteine, minerale și o enzimă numită amilază produsă de glandele salivare din gură, obraz, limbă și buze. De altfel, saliva reprezintă  99% apă, deci apa potabilă este cel mai bun mod de a stimula producția de salivă. Cantitatea de apă de care are nevoie o persoană în fiecare zi variază dar, în general, este indicat sa bem 8 pahare de apă în fiecare zi.

Citește și: De ce trosnește maxilarul

Cum ne ajută saliva?

Aceasta curăță în mod natural dinții, spălând bucăți de resturi alimentare și prevenind un atac acid prelungit asupra smalțului dinților. Saliva conține, de asemenea, agenți antimicrobieni, fapt ce ajută la combaterea bacteriilor nefaste care alimentează cariile. Saliva menține, de asemenea, gura într-un echilibru sănătos al pH-ului, deoarece fără salivă adecvată pot apărea mult mai ușor boli ale cavității bucale și ale gingiilor.

Dr. Lorelei NassarProducția adecvată de salivă este o modalitate excelentă de a ajuta la menținerea dinților curați, dar nu este un substitut pentru îngrijirea orală adecvată și de rutină. Toată lumea trebuie să se spele pe dinți de două ori pe zi, timp de două minute la fiecare sesiune. ”, spune dr. Lorelei Nassar, implantolog la clinica cu același nume.

Sursa foto: 123rf.com