Ce mai este și psihoneuroimunologia și cui ajută așa ceva? Ei bine, vorbim despre o nouă specilitate medicală, prin care reușim să ținem în frâu bolile cauzate de stres. Și, oricât de ciudat ți s-ar părea, până și dinții au de suferit din cauza stresului. Iar în aceste zile suntem cu toții mai stresați decât oricând.

Ce este psihoneuroimunologia

Azi e azi. Azi, functionam online – functionam cu repetitie. Unii dintre noi suntem in izolare de foarte multe zile. Ne uitam la TV, pe rețele de socializare… Ne îngrozim la știri,  primim mesaje alarmiste si vești care ne îngrijorează și mai mult. Dar e timpul sa iesim din acest cerc vicios de spaimă. E timpul sa spargem fluxul de hormoni de stres care ne inundă organismul. Ți se pare imposibil? Să știi că nu e așa.

Suntem în mijlocul unei pandemii. Au mai fost și altele de-a lungul istoiriei. “Treaba mea, ca medic, este sa vindec lumea.”, spune chirurgul implantolog Lorelei Nassar. “Dar cum virusii nu reprezinta domeniul meu de expertiza, nu voi aborda acest subiect.”, punctează specialistul stomatolog. Totuși, ce legătură are stomatologia cu psihoneuroimunologia? Cum se traduce o astfel de știință?

Dr. Nassar explică: „“Psiho” vorbeste despre “mintea noastra”, care o ia razna! Cu ‘Neuro “cu tot! Imunologie? Desigur! Totalitatea sistemului nostru imunitar, cu tot ce presupune acesta. Milioanele de celule de aparare si hormonii se grupeaza. Și functioneaza ca un tot unitar, sub influenta diversilor triggeri. Fie că este vorba despre microbi, virusi sau alte microorganisme ce genereaza boala. Fie despre situatii din interiorul corpului care sunt receptionate de catre sistemul imun ca fiind aberante. In traducere, neconforme cu ceea ce invatase el de acasa. In mare, psihoneuroimunologia spune ca ne imbolnavim din cauza stresului. Cu totii stim acest detaliu.”

Cui ajută

Cu alte cuvinte, acelasi stres care ne influenteaza corpul si ne imbolnaveste, indiferent ca vine din lumea inconjuratoare, din afara corpului nostru sau DIN INTERIORUL CORPULUI nostru. Aceiasi hormoni ai starii de lupta si /sau anxietatea se genereaza in ambele situatii – in principal, adrenalina, noradrenalina si cortizolul, hormoni secretati de glandele suprarenale.

Stiai ca si cortizolul poate fi masurat chiar in saliva? Stiai ca, in cazul unei perioade de stres prelungit – si vorbim de starea de frica in care traim acum – corpul/ organismul genereaza un nivel continuu, crescut al hormonilor de stres?

Si ce legatura are toata frica si stresul cu dantura noastra? Ce se intampla cu dintii, gingiile si mucoasa orala atunci cand ne aflam intr-un circuit  de “Atentie, pericol!?” Ei bine, saliva scade cantitativ si devine mai vascoasa. La modul simplu: ea nu mai spala dintii! Si uite asa, autocuratirea cavitatii orale, prin fluxul natural de saliva, nu se mai realizeaza.

Odata cu stresul, nu mai avem saliva suficienta, deci ne alegem si cu placa bacteriana, depozite de tartru, gingii rosii si inflamate. Usor, dar sigur, se vor acutiza toate micile probleme cronice pe care le-am tinut sub control. Unde mai pui ca nici dentistul casei nu e de gasit, deoarece toate clinicile dentare sunt inchise!

Alungă stresul de acasă

Rezolvarea? Pentru ca, de aceea exista doctori, ca sa ofere solutii. E simpla si structurata.

  • Triati cu atentie toate actualitatile pe care le urmariti si verificati fiecare stire din mai multe surse!
  • Apelati cu incredere la jurnale medicale ca sa puteti valida tot ce auziti despre virus si remedile gasite
  • Faceti orice forma de miscare puteti, chiar si in casa, pentru O ORA INTREAGA! Activitatea sportiva va declansa secretia de endorfine – hormonii buni, care vor contrabalansa hormonii rai. “In aceasta perioada, alegerea mea este practicarea yoga, dar puteti alege orice exercitiu la sol. Si acum, chiar gasiti o multime de lectii online de orice ati dori !
  • Ocupati-va mintea cu subiecte pozitive si constructive! Alternativa ideala ca sa nu mai aveti timp sa va conectati cu frica. Invatati o noua limba straina. Invatati sa pictati! Nu uitati: “o minte plina de frici nu mai are loc pentru vise. “
  • Beti MULTA APA ! Apa creste cantitatea de saliva si aceasta va reveni la rolul ei bun, de spalator de dinti natural.
  • Periati-va dintii riguros!

Sursa foto: Clinica de Implantologie Lorelei Nasar