Nămolul de la Sovata este o adevărată comoară pentru sănătate. Concentrat în săruri minerale, în special clorură de sodiu și carbonat de calciu, vitamine, acizi biostimulatori și auxine, nămolul din lacul Ursu este un adevărat balsam pentru organism.

Turiștii care merg în stațiunea Sovata pentru tratament știu cât de bun este nămolul pentru afecțiunile reumatologice și dermatologice, dar și pentru relaxare, pentru revigorare și pentru refacerea energiei.

În orice anotimp ai ajunge la Sovata, poți beneficia din plin de proprietățile acestui nămol miraculos. Vara, băile și împachetările cu nămol sunt principalele atracții la ștrandul lacului Ursu, iar în sezonul rece tratamentele pot fi făcute la centrul spa care deservește hotelurile Ursina, Brădet sau Sovata.

Ce are special nămolul de la Sovata

Nămolul din lacul Ursu este un nămol sapropelic, negru, unsuros, cu un miros specific, format prin descompunerea lentă a resturilor vegetale. Nămolul de la Sovata este bogat în sulfură de fier coloidală, clorură de sodiu și carbonat de calciu, conține vitamine, acizi benefici și mai ales auxine, compuși cu structură asemănătoare hormonilor feminini estrogen și progesteron.

Datorită acestor substanțe, nămolul din stațiunea Sovata are efect:

  • Hidratant: protejează elasticitatea pielii;
  • Antiinflamator: calmează durerile de articulații și de oase, dar și iritațiile sau inflamațiile de la nivelul pielii;
  • Miorelaxant: detensionează mușchii încordați și dureroși;
  • Analgezic: combate pe termen lung durerile articulare;
  • Biostimulator: prin vitaminele și sărurile minerale care pătrund în piele, dar mai ales prin auxinele pe care le conține.
  • Gomaj: prin cristalele de sare;
  • Regenerant: prin activarea și stimularea circulației sângelui.

În plus, nămolul de la Sovata ajută la cicatrizarea rapidă și estomparea semnelor pe care le lasă pe piele psoriazisul, dermatita atopică, alergiile severe sau acneea și furunculoza.

Cum se fac împachetările cu nămol

Medicul specialist balneolog Cristina Jeremias Nagy

„Nămolurile acționează asupra corpului prin temperatură, prin presiune (în baia de nămol) și prin substanțele conținute, dintre care unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substanțele estrogenice). Toate acestea dezvoltă efecte locale și generale, la

distanță, cum ar fi efectul analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuroendocrin sau de reglare a imunității”, explică medicul specialist în reabilitare medicală, Cristina Jeremias Nagy, director medical al centrului de tratament Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Nămolul se aplică pe pielea curată, după un duș cald, la o temperatură între 40 și 45 de grade. Se aplică mai multe straturi de nămol, în funcție de consistența necesară. ”O ședință de tratament durează între 15 și 30 de minute, timp în care pacientul stă relaxat. Împachetarea se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii (material textil la interior, apoi mușama sau piele, iar la exterior o pătură), explică medicul specialist balneolog.

Împachetările locale cu nămol sunt la fel de eficiente precum băile cu nămol, în plus pot fi folosite și pentru pacienții care au contraindicații pe anumite zone din corp.

Contraindicații pentru tratamentele cu nămol

Nămolul ușor fierbinte se aplică direct pe piele, de aceea împachetările cu nămol nu se pot face pe zonele cu răni, ulcerații și inflamații foarte dureroase.

Împachetările cu nămol trebuie evitate în caz de varice, tromboze venoase, insuficiență cardiacă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, hipertensiune, diabet zaharat fără tratamentul de rigoare, hipertiroidie, leucemie, hemofilie, epilepsie și diverse boli psihice.

Nămolul fierbinte nu este recomandat nici femeilor însărcinate, nici copiilor. Împachetările cu nămol pot fi făcute în siguranță de la vârsta de 18 – 19 ani, după dezvoltarea hormonală completă a tinerilor.

Sovata, o adevărată fabrică de imunitate

Stațiunea Sovata, benefică în orice anotimp

Un tratament complet cu băi sărate și nămol trebuie să dureze între 10 și 14 zile, iar efectul lui se va resimți câteva luni. Orice pacient poate reveni la tratament în stațiunea Sovata după 6 luni nu doar pentru tratarea afecțiunilor curente, dar mai ales pentru a preveni apariția simptomelor dureroase și severe, a subliniat dr. Cristina Jeremias Nagy.

Tratamentele tradiționale specifice stațiunii, realizate cu băi sărate și nămol, sunt completate acum cu proceduri moderne, gimnastică acvatică, duș subacval, băi galvanice, magnetoterapie, masaj medical, elongații subacvale care destind coloana și ședințe alternative la saună.

Toate activitățile din centrul spa al stațiunii sunt menite să stimuleze rezistența organismului, procesele de vindecare și regenerare interioare. Iar climatul deosebit din Sovata, aerul deosebit de curat, plimbările în jurul lacului prin pădure, liniștea și aerosolii salini ameliorează oboseala, alungă stresul, te ajută să relaxezi și să te odihnești mai bine.