CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Fierea-pământului (Centaurium umbellatum) se mai numește și țintaură sau iarba-frigurilor. Numele de „Centaurium” (Centaur) vine de la centaurul Chiron. Legenda spune că acesta era un adevărat vindecător, dar a fost, la rândul lui, rănit cu o săgeată otrăvită. În încercarea de a se salva, a folosit această plantă și a supraviețuit.

Folosită din vechime

Anticii au numit-o Fierea-pământului pentru că are un gust foarte amar. Anglo-saxonii au folosit planta ca antidot la mușcătura de șarpe și a altor otrăvuri, precum și pentru tratarea febrei. Este cunoscută ca o plantă foarte bună pentru sănătate, dar nu prea gustoasă. Fitoterapeutul german, părintele Sebastian Kneipp, a recomandat-o pentru melancolie și pentru calmarea nervilor. De asemenea, era folosită ca tratament pentru gută.

Cum se culege țintaura

Țintaura ”este o plantă modestă, anuală sau bianuală, de 10-40 centimetri înălțime, cu tulpina dreaptă, ramificată la partea superioară. La bază are o rozetă de frunze care se usucă după înflorire. Florile, de culoare roz, roz-purpuriu, mai rar albe, sunt grupate la vârful tulpinii. Se recoltează numai părţile aeriene, tăiate cu un cuţit sau cu o foarfecă, pentru a proteja rădăcinile”, recomandă acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Bună pentru stomac

Fierea-pământului susține sănătatea digestivă. Stimulează secreția de acid gastric și enzime digestive. Acțiunea sa amară asigură o digestie bună, permițând absorbția optimă a nutrienților. Ajută la îmbunătățirea metabolismului proteinelor și ajută în mod specific la absorbția calciului, fierului și a vitaminei B12, precum și la tonifierea sfincterului esofagian.

Țintaura este indicată în special în pierderea poftei de mâncare atunci când este asociată cu slăbiciunea hepatică. Este recomandată persoanelor cu apetit slab, mai ales celor aflate în convalescență după o boală lungă. Infuzia din plantă băută cu jumătate de oră înainte de masă, previne arsurile stomacale, durerile de burtă, acumularea de gaze la nivelul intestinelor, balonarea, constipația și colicile.

Ajută ficatul

Compușii amari găsiți în țintaură pot ajuta la stimularea producției de bilă, ajutând ficatul să elimine toxinele mai rapid și mai ușor. Creșterea producției de bilă va stimula, de asemenea, procesarea grăsimilor. În plus, crește capacitatea organismului de a asimila vitaminele liposolubile. Astfel, te simți mai plină de energie.

Fierea-pământului este indicată în special în cazurile de dispepsie și diaree, însoțite de insuficiență hepatică și biliară cauzate de o dietă dezechilibrată. Se combină bine cu coaja de dracilă pentru tratamentul icterului.

Protejează rinichii

Țintaura protejează rinichii și este utilă pentru controlul vezicii urinare la persoanele în vârstă. Stimulează funcția renală, care, la rândul său, va spori eliminarea toxinelor din organism. Echilibrează hormonii care reglează tensiunea arterială. Controlează producția de celule roșii din sânge și protejează împotriva formării pietrelor la rinichi.

Citește și: Suferi de balonare? Iată ce trebuie să faci!

Reduce febra

Țintaura stimulează transpirația, care, la rândul său, ajută la răcirea corpului. Această acțiune diaforetică este utilă în reducerea febrei. Face organismul nu numai să se răcească, ci și să elibereze mai multe toxine dăunătoare prin piele. Astfel, susține vindecarea în viroze și gripă.

Citește și: Află poveștile fascinante ale planetei, prin colecția ”Mineralele Pământului”

Cum se folosește Fierea-pâmântului

Pune una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă fierbinte. Lasă la infuzat trei până la zece minute, în funcție de concentrația și de gustul dorit. Strecoară și servește. Se beau două căni pe zi înaintea meselor principale. Se poate folosi și sub formă de tinctură, dar ar fi bine să iei produse aprobate de Ministerul Sănătății. Se adaugă în puțină apă, ceai sau suc de fructe. Se iau câte doi-trei mililitri de două-trei ori pe zi sau conform indicației medicului curant.

Contraindicații

Rar, poate provoca disconfort abdominal și crampe. Este contraindicată persoanelor care suferă de ulcer peptic, gastric sau de gastrită hiperacidă. Dacă iei medicamente pentru o boală cronică, ar trebui să ceri sfatul medicului înainte de a folosi ceaiuri de plante sau suplimente alimentare. Fierea-pământului nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează.

Citește și: Slăbește sănătos cu ceai de păpădie! Ajută și la detoxifierea ficatului!

Fierea-pâmântului susține imunitatea

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Preparatelor pe bază de Fierea-pâmântului li s-au atribuit proprietăţi febrifuge şi de stimulare a organismului sub aspect imunitar. Totuși, pentru certificare este nevoie de cercetări farmacologice şi clinice mai amănunțite. Datorită eritaurozidului, o substanţă amară pe care o conține, are proprietăţi de stimulare a secreţiilor gastro-intestinale. Este considerată şi ca un bun imunostimulant. Intră în compoziţia unor ceaiuri medicinale,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.