Ce este echipamentul de protecție personală?

Echipamentul de protecție este un echipament care protejează lucrătorul – în acest caz, medicul stomatolog – de îmbolnăvire. Este obligatoriu ca dentistul să poarte echipament de protecție adecvat – acesta este un bun indiciu că este atent atât la sănătatea lui, cât și la a ta. 

Masca 

Masca de protecție este obligatorie în orice spațiu închis, deci cu atât mai mult într-un cabinet stomatologic. Masca chirurgicală este o variantă la îndemâna tuturor, care oferă un anume grad de protecție împotriva particulelor mici, aflate în suspensie. 

Particulele pot proveni din simpla comunicare verbală cu pacientul, dar utilizarea aparaturii stomatologice generează ea însăși o cantitate mare de aerosoli, ceea ce face ca uneori masca chirurgicală să nu fie suficientă.

Scutul

Scutul de protecție este disponibil în mai multe variante de dimensiuni și design. Cea mai frecventă opțiune este cea a scutului prins la nivelul frunții, care protejează întreaga figură a medicului. Acesta este confecționat din plastic transparent rezistent și este deosebit de eficient, mai ales când vine vorba despre particule de dimensiuni mai mari.

Din păcate, în anumite situații, acest design se poate dovedi incomod, mai ales pentru medicii care poartă ochelari de vedere, sau în momentele în care e necesară utilizarea ochelarilor de protecție UV; o alternativă foarte eficientă este masca de protecție tip scut, care lasă liberă zona ochilor. 

Halatul de protecție

Purtarea unui halat de protecție de unică folosință este menit să protejeze împotriva stropirii accidentale, în timpul consultației sau al tratamentului stomatologic. Aceste halate sunt proiectate în așa fel încât să fie schimbate după fiecare programare, ceea ce reduce și expunerea ta la fluidele corporale ale pacientului anterior.

Mănușile

Utilizarea de mănuși de unică folosință era și este o regulă de siguranță atât pentru medic, cât și pacient. Din cauza specificului unei consultații sau al unui tratament stomatologic, medicul este expus în permanență la saliva pacientului, și există numeroase boli care se pot transmite prin salivă, indiferent de existența, sau nu, a unei soluții de continuitate la nivelul pielii. 

Igiena și dezinfecția cabinetului

Dezinfecția suprafețelor în interiorul cabinetului trebuie efectuată după fiecare consultație, căci instrumentarul și dispozitivele rotative pot disemina particule de dimensiuni mici pe toate suprafețele. Acoperirea suprafețelor cu un film de plastic protector poate fi o soluție care să reducă timpul dintre consultații. 

Mânerele și tetierele scaunului stomatologic trebuie dezinfectate înainte de următorul pacient, acestea fiind zonele cele mai expuse contaminării. 

Instrumentarul se schimbă și se dezinfectează după fiecare pacient, iar dispozitivele se igienizează cu ajutorul unei soluții pe bază de alcool.

Încăperea trebuie aerisită între două consultații succesive, toate deșeurile medicale trebuie eliminate, iar podeaua trebuie dezinfectată. Utilizarea unei lămpi medicale cu UV pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor este o decizie asumată de tot mai multe cabinete stomatologice, investiția fiind foarte eficientă din punctul de vedere al siguranței, atât pentru medic și personal, cât și pentru pacienți. 

Recomandări pentru pacienți

Mai ales atunci când pășești pentru prima oară în incinta cabinetului stomatologic, este important să fii atent la toate detaliile legate de curățenie și siguranță. Dezinfectarea unei săli de consultație poate dura câteva minute bune, așadar, dacă ești invitat pe scaunul dentistului imediat ce a ieșit pe ușă pacientul anterior, e cazul să îți pui niște semne de întrebare.

În ceea ce privește echipamentul de protecție al medicului, el trebuie să fie complet, iar mănușile, de pildă, trebuie înlocuite de fiecare dată când medicul atinge alte obiecte decât instrumentarul pregătit special pentru tine. 

Sursa foto: shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Dentotal